De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN krijgt ƒ1,26 miljard voor aandelen Vodafone
   
 

AMSTERDAM - KPN is zijn pakket aandelen Vodafone kwijt. Het telecomconcern kon gisteren melden dat voor de 219.720.704 aandelen in de Britse Vodafone in totaal 572 miljoen euro (ƒ1,26 miljard) is ontvangen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
MAARTEN HENDERSON.
Met dat bedrag kan de torenhoge schuldenlast van Euro 23 miljard waaronder KPN gebukt gaat, verminderd worden. Beleggers grepen het positieve nieuws over het in moeilijkheden verkerende telecomconcern gretig aan. De koers van het aandeel steeg op de Amsterdamse beurs Euro 0,49 (ofwel 8,2%) naar Euro 6,45. KPN behoorde daarmee tot de grootste stijgers op de beurs. "Alle beetjes helpen", was gisteren het nuchtere commentaar van een handelaar op de plotselinge koersstijging.

Medio mei van dit jaar kreeg KPN het aandelenpakket in handen na een bod door Vodafone op het Ierse mobiele telecombedrijf Eircell. In die onderneming had KPN via het moederbedrijf Eircom een belang van 21%. Vodafone betaalde de overname in aandelen; voor KPN betekende dat een pakket van bijna 220 miljoen stuks. Vanaf 12 juni was KPN naar eigen zeggen gerechtigd om de stukken te verkopen.

KPN is ruim een halfjaar op zoek geweest naar een koper voor zijn belangen in Ierland. De activiteiten daar rekende het concern niet langer tot zijn 'core-business'. Hetzelfde was het geval met nog meer dan twintig andere Europese activiteiten.

Topman Paul Smits had goede hoop dat de verkoop daarvan dit jaar Euro 5 miljard zou opbrengen. Financieel directeur Maarten Henderson moest onlangs bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal echter melden dat het streefbedrag niet gehaald zal worden. De hele telecomwereld is getroffen door de malaise en potentiële kopers staan niet te trappelen of willen slechts prijzen betalen die KPN te laag vindt.

KPN meldde gisteren tevens dat de 100.000ste order voor MxStream is geboekt. Aanvankelijk dacht KPN dat dit eind vorig jaar al zou worden behaald. De mijlpaal voor een snelle internetverbinding gebaseerd op adsl-techniek werd bereikt via Wanadoo, een van de zeven internetproviders die in ons land MxStream aanbieden. Gemiddeld komen er volgens KPN per maand een kleine 15.000 orders bij.

Tweehonderd telefooncentrales zijn inmiddels voor adsl aangepast. Dat betekent dat nu de helft van de klanten van KPN de mogelijkheid heeft om via deze technologie snel te internetten. Eind dit jaar moet 70% van de huishoudens een MxStream-aansluiting kunnen krijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.