De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs veert 's middags op
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs opende gisteren in de min, teleurgesteld als beleggers blijkbaar waren over de Amerikaanse renteverlaging van 'slechts' een kwart procentpunt. Maar toen Wall Street hoger opende, draaide ook het sentiment op het Damrak. "Blijkbaar drong het besef door dat alles bij elkaar de rente dit jaar al met 2,75% is verlaagd. Dat zal toch zo langzamerhand effect moeten hebben", aldus een analist.

Uiteindelijk sloot de AEX 0,8% hoger op 562,95 punten. De Midkap steeg met 0,4% naar 527,40 punten.

De verrassing van de dag was midkapper Draka. De kabelfabrikant stelde gisteren de winstverwachting voor het gehele jaar naar boven bij. Draka sprak eerder de verwachting uit de nettowinst 10% zou stijgen. Maar gebaseerd op de resultaten over de eerste vijf maanden en de verwachtingen voor de rest van het jaar zal de winst rond de 20% hoger uitvallen. Dergelijk nieuws in een tijd dat het winstwaarschuwingen regent, mag wel in een lijstje.

Omdat Draka het nieuws pas na beurs bekendmaakte, kon de koers van het aandeel nog niet profiteren. Draka was zelfs één van de grootste verliezers en sloot 4,67% lager op EUR51.

Ander bedrijvennieuws kwam van ingenieurs- en adviesbureau Fugro. Na alle winstwaarschuwingen van de afgelopen weken was het wel weer eens verfrissend een bedrijf te horen zeggen dat het een fors hoger nettoresultaat verwacht. Fugro denkt dat de winst over de eerste helft van dit jaar ten minste 30% hoger uitvalt dan dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks deze fraaie cijfers sloot Fugro toch 4,76% lager op EUR64. Beleggers zijn geschrokken van een mogelijke een aandelenemissie die de winst per aandeel zal doen verwateren.

Chemieconcern Akzo Nobel bleef wonderwel overeind. Het concern had noch last van de winstwaarschuwing van het Duitse Bayer, noch van het nieuws dat het een schikking van $12 miljoen moest treffen om gerechtelijke vervolging in de Verenigde Staten wegens illegale prijsafspraken te ontlopen. Wel had Akzo al aan het begin van dit jaar zo'n EUR150 miljoen opzij gelegd, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek. Het aandeel Akzo sloot op EUR48,97, dat is 3,64% hoger.

Buhrmann zat gisteren eindelijk weer eens aan de goede kant van de streep. Na de zware koersval van woensdag, toen het aandeel meer dan 30% moest inleveren, krabbelde de kantoorartikelenleverancier gisteren weer iets overeind. Uiteindelijk sloot het aandeel 7% hoger op EUR10,70.

Er waren meer bedrijven die hun veelgeplaagde aandelenkoersen gisteren eindelijk weer eens zagen opveren. Zowel KPN (+8,22%), Versatel (+5,94%) als UPC (+5,04%) behoorden tot de sterkste stijgers. Nabeurs maakte KPN nog bekend voor ongeveer EUR572 miljoen aandelen Vodafone te hebben verkocht.

Het nieuws dat Heineken op zoek is naar een overnamekandidaat in Servië bezorgde de bierbrouwer een kleine koersstijging van 1,67% op EUR46,90.

De grootste daler onder de hoofdfondsen was Koninklijke Olie. De koers van het aandeel had te lijden onder het feit dat de olievoorraden in de Verenigde Staten zijn toegenomen, waardoor de olieprijzen met 5% zijn gedaald. Het aandeel Koninklijke Olie sloot 2,69% lager op EUR66,91. Andere verliezers waren uitgever VNU (-1,4% op EUR39,60) en voedingsmiddelenconcern (-1% op EUR44,92).

Bij de Midkap-fondsen was uitzendorganisatie Vedior de gebeten hond. Het aandeel zakte 7,46% tot EUR10,55 en was daarmee de grootste verliezer. Winstwaarschuwingen van branchegenoten Michael Page en Robert Half zetten het aandeel onder druk.

Grootste stijgers op de Midkap waren Hunter Douglas (+8,5% op EUR33,95) en automatiseerder CMG won 7,5% op EUR5,05.

De in surseance van betaling verkerende elektronische uitgever AND kon gisteren opgelucht ademhalen. Investeringsmaatschappij Roosland is bereid zich garant te stellen voor een claimemissie van ƒ7 miljoen. Het reddingsplan werd enthousiast ontvangen en zorgde voor een stijging van het aandeel met 13,3% op EUR0,17.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.