De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buhrmann-functionarissen cashten eind maart opties
   
 

AMSTERDAM - Twee topfunctionarissen van Buhrmann hebben enkele weken voor de eerste winstwaarschuwing van het handelshuis in april, voor ruim ƒ1,2 miljoen aan personeelsopties verzilverd. De transacties zijn pikant omdat de Amsterdamse beurs momenteel een onderzoek uitvoert naar het tijdstip waarop de onderneming het nieuws naar buiten bracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Peter Paul de Vries.
De transacties blijken uit een WMZ-melding bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Het gaat om de secretaris van de raad van bestuur van Buhrmann, Pieter Barbas, en de corporate stafdirecteur Harry Vreedenburgh, die belast is met de portefeuille accounting, control & economic affairs. Beiden behoren tot de kleine groep mensen die, naast de raad van bestuur, betrokken worden bij belangrijke concernbeslissingen.

Barbas en Vreedenburgh verzilverden ieder 10.000 opties op 29 maart, twee dagen nadat Buhrmann een grote emissie had geplaatst. Met de verkoop verdienden zij ruim Hfl.250.000 de man. Volgens Barbas - die tevens compliance officer is - zat het concern ten tijde van de transactie in "een open periode". "Er is destijds intern uitvoerig over gesproken. Ik heb het voorgelegd aan bestuursvoorzitter Frans Koffrie. We hebben ons afgevraagd: zijn er koersgevoelige onderwerpen? Het antwoord was 'nee'. De cijfers van maart waren nog niet binnen."

Door die cijfers zag Buhrmann zich later genoodzaakt op 18 april een winstwaarschuwing af te geven. Dat slechte nieuws leidde tot woedende reacties van beleggers, die op de emissie hadden ingeschreven. Beursorganisatie Euronext buigt zich momenteel over de vraag of Buhrmann eind maart mogelijk al op de hoogte was van het naderende onheil, maar dit heeft verzwegen om de emissie niet te frustreren. Als dat laatste het geval is, zou dat ook de transactie van de twee in een ander daglicht plaatsen.

Barbas benadrukt dat hij jaarlijks zijn optierechten uitoefent. Ook heeft hij nog altijd opties in bezit. "Als ik te kwader trouw was geweest, had ik echt alles verkocht. Maar je hebt achteraf door deze situatie natuurlijk altijd de schijn tegen."

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt dat het in ieder moreel aanvechtbaar is, dat de twee topfunctionarissen vlak na de emissie hun opties te gelde maken terwijl van beleggers juist om vertrouwen wordt gevraagd door nieuwe aandelen te kopen. "Het was logisch en consistent geweest als de top de stukken had vastgehouden", aldus VEB-directeur Peter Paul de Vries in een reactie.

Hij zegt aan te nemen dat de transacties onderdeel uitmaken van het beursonderzoek. "En als daaruit de conclusie komt dat Buhrmann de winstval eerder had geweten of had kunnen weten, betekent dat dat de top niet had mogen handelen."

Eerder deze week gaf Buhrmann een tweede winstwaarschuwing af. Vlak voor de melding van dat slechte nieuws, maakte het aandeel Buhrmann een opmerkelijke koersval door. De STE wil niet zeggen of zij die koersbeweging onderzoekt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.