AMSTERDAM - Twee topfunctionarissen van Buhrmann hebben enkele weken voor de eerste winstwaarschuwing van het handelshuis in april, voor ruim 1,2 miljoen aan personeelsopties verzilverd. De transacties zijn pikant omdat de Amsterdamse beurs momenteel een onderzoek uitvoert naar het tijdstip waarop de onderneming het nieuws naar buiten bracht.
|
Peter Paul de Vries.
|
De transacties blijken uit een WMZ-melding bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Het gaat om de secretaris van de raad van bestuur van Buhrmann, Pieter Barbas, en de corporate stafdirecteur Harry Vreedenburgh, die belast is met de portefeuille accounting, control & economic affairs. Beiden behoren tot de kleine groep mensen die, naast de raad van bestuur, betrokken worden bij belangrijke concernbeslissingen.
Barbas en Vreedenburgh verzilverden ieder 10.000 opties op 29 maart, twee dagen nadat Buhrmann een grote emissie had geplaatst. Met de verkoop verdienden zij ruim Hfl.250.000 de man. Volgens Barbas - die tevens compliance officer is - zat het concern ten tijde van de transactie in "een open periode". "Er is destijds intern uitvoerig over gesproken. Ik heb het voorgelegd aan bestuursvoorzitter Frans Koffrie. We hebben ons afgevraagd: zijn er koersgevoelige onderwerpen? Het antwoord was 'nee'. De cijfers van maart waren nog niet binnen."
Door die cijfers zag Buhrmann zich later genoodzaakt op 18 april een winstwaarschuwing af te geven. Dat slechte nieuws leidde tot woedende reacties van beleggers, die op de emissie hadden ingeschreven. Beursorganisatie Euronext buigt zich momenteel over de vraag of Buhrmann eind maart mogelijk al op de hoogte was van het naderende onheil, maar dit heeft verzwegen om de emissie niet te frustreren. Als dat laatste het geval is, zou dat ook de transactie van de twee in een ander daglicht plaatsen.
Barbas benadrukt dat hij jaarlijks zijn optierechten uitoefent. Ook heeft hij nog altijd opties in bezit. "Als ik te kwader trouw was geweest, had ik echt alles verkocht. Maar je hebt achteraf door deze situatie natuurlijk altijd de schijn tegen."
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt dat het in ieder moreel aanvechtbaar is, dat de twee topfunctionarissen vlak na de emissie hun opties te gelde maken terwijl van beleggers juist om vertrouwen wordt gevraagd door nieuwe aandelen te kopen. "Het was logisch en consistent geweest als de top de stukken had vastgehouden", aldus VEB-directeur Peter Paul de Vries in een reactie.
Hij zegt aan te nemen dat de transacties onderdeel uitmaken van het beursonderzoek. "En als daaruit de conclusie komt dat Buhrmann de winstval eerder had geweten of had kunnen weten, betekent dat dat de top niet had mogen handelen."
Eerder deze week gaf Buhrmann een tweede winstwaarschuwing af. Vlak voor de melding van dat slechte nieuws, maakte het aandeel Buhrmann een opmerkelijke koersval door. De STE wil niet zeggen of zij die koersbeweging onderzoekt.