BRUSSEL - De naderende doorbraak in de onderhandelingen over een uniforme salaris- en onkostenregeling voor het Europees Parlement (EP) dreigt toch weer stuk te lopen op onenigheid tussen de EU-lidstaten.
De fractieleiders van het EP gingen deze week akkoord met een compromisvoorstel van het Zweedse EU-voorzitterschap over het Europese belastingregime waar de parlementariërs onder moeten gaan vallen. Daarmee leek er eindelijk schot te komen in de onderhandelingen over een nieuwe salarisregeling, die al sinds '98 stuk lopen op taai verzet van behoudende parlementariërs en meningsverschillen tussen de EU-landen.
Volgens bronnen binnen het parlement voelen de Belgen, die dit weekend de voorzittershamer van de Zweden overnemen, echter weinig voor de Zweedse aanpak. "Ze komen met een nieuw plan", aldus een waarnemer binnen het parlement.
Het Zweedse plan voorziet in een ontheffing van een Europees belastingregime voor Zweden, Denemarken, Engeland en Finland. Deze vier landen willen dat hun afgevaardigden in eigen land belasting blijven betalen. Het parlement heeft dit idee omarmd, maar het schijnt juridisch moeilijk uitvoerbaar te zijn.
Europarlementariërs ontvangen nu nog een salaris dat per land sterk verschilt. Zo verdienen de Italiaanse EP'ers ruim drie keer zoveel als hun Zweedse collega's.