De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Advocaten betogen
vrijspraak Krstic

door Ruud Mikkers

   
 

DEN HAAG - De advocaten van de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic hebben gisteren voor het Joegoslavië-Tribunaal de onschuld van hun cliënt betoogd. Volgens advocaat Nenad Petrusic kan Krstic simpelweg niet schuldig zijn aan de massamoord op moslims in de door Nederlanders beschermde enclave Srebrenica omdat hij op dat moment niet in functie was.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 9kb)
Radislav Krstic (Foto: EPA)
Aanklager Mark Harmon eiste woensdag nog acht maal levenslang tegen Krstic. De uitspraak moet een belangrijk precedent scheppen. De aanklagers proberen genocide bewezen te krijgen in de grootste oorlogsmisdaad gepleegd in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Krstic stond in 1995 aan het hoofd van het Drina-corps dat uit ongeveer 15.000 soldaten bestond. Rond 12 juli van dat jaar 'onderhandelde' hij samen met de bevelhebber van de Bosnisch-Servische strijdkrachten Mladic en andere Servische hoogwaardigheidsbekleders met een Nederlandse delegatie onder leiding van overste Karremans en enkele afgevaardigden van de moslimvluchtelingen in Srebrenica, over het lot van de moslims.

De Nederlanders hadden tot taak de enclave, door de VN uitgeroepen tot veilig gebied, te beschermen maar werden onder de voet gelopen door de Bosnische-Serviërs. Deze zouden de moslims evacueren vanuit Potocari en wilden alle mannen tussen de 16 en 60 jaar screenen op mogelijke oorlogsmisdaden.

Deportatie

Vlak daarna begon de massale deportatie van de moslims uit Srebrenica. Mannen werden onder leiding van de Bosnische Serviërs gescheiden van de vrouwen. De mannen werden in koelen bloede doodgeschoten. Toen de Bosnische Serviërs hoorden dat de VN met vliegtuigen uitgerust met infraroodapparatuur, de massagraven op het spoor waren, werd opdracht gegeven om de lijken te herbegraven om zo de misdaden te verbloemen. Tot nu toe zijn op 21 locaties 2571 - meestal geblinddoekte - lijken teruggevonden.

Volgens Krstic' advocaat Petrusic is de generaal niet verantwoordelijk voor het bloedbad in Srebrenica omdat Krstic een dag voor de massaslachting door Mladic uit zijn functie ontheven zou zijn en belast werd met voorbereidingen voor een andere militaire missie.

Krstic' verdedigers benadrukten gisteren verder maar al te vaak dat de aanklagers de functie van de generaal te hoog aanslaan. Het zou vooral Ratko Mladic zijn die de lakens uitdeelde en ook aanzette tot de moord op 8000 moslims.

Krstic zelf toonde, net als gedurende het gehele proces, geen enkele emotie. De eenbenige generaal, hij verloor zijn rechter onderbeen in de oorlog waarna hij nog wraaklustiger zou zijn geworden, friemelt af en toe wat met het koortje van zijn koptelefoon dat hij op heeft voor de vertaling. Soms houdt hij zich krampachtig vast aan het tafelblad maar meestal staart hij slechts wezenloos voor zich uit.

Vandaag besluiten Krstic' advocaten hun slotpleidooi. De uitspraak laat nog maanden op zich wachten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.