De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Sporten op werk moet wao
buiten de deur houden

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Fitnessen in de tijd van de baas is volgens staatssecretaris Vliegenthart (Sport) de oplossing voor het groeiende wao-probleem. Een half uur bewegen per dag kan veel ziekte en stress voorkomen.

De PvdA-bewindsvrouw wil met verzekeraars, Arbo-diensten en werkgevers verregaande afspraken maken over sporten op het werk. Zo kan per jaar 2,3 miljard gulden op het ziekteverzuim worden bespaard.

Een op de acht Nederlanders weet niet eens meer wat bewegen is. Zij gaan met de auto naar het werk, zitten de hele dag achter een bureau en zakken 's avonds onderuit op de bank. Jaarlijks sterven er 8000 mensen puur door te weinig fysieke inspanning. Dat blijkt uit de nota Sport, bewegen en gezondheid, die staatssecretaris Vliegenthart gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vliegenthart wil dat het aantal Nederlanders dat voldoende beweegt de komende jaren fors toeneemt. Nu voldoet nog maar 40 procent van de volwassenen aan de norm van vijf keer per week een half uur matig intensief sporten zoals fietsen, lopen, joggen of tuinieren. Het aantal bedrijven dat zijn personeel gratis fitness aanbiedt, neemt langzaam toe.

Verkrampt

Volgens de bewindsvrouw kunnen spectaculaire resultaten worden geboekt. Bijna de helft van de werknemers heeft klachten aan rug, nek en schouders, vaak door een verkrampte zithouding en veel stress. Die klachten kunnen verminderen of overgaan door gewoon iedere dag even te sporten. Zeker nu er in veel sectoren ernstige personeelstekorten zijn, hebben werkgevers er belang bij om hun werknemers aan het werk en dus gezond te houden.

Het kabinet heeft tot 2003 een bedrag oplopend tot 22 miljoen gulden beschikbaar om Nederlanders in actie te laten komen. De rest zal van werkgevers, sportbonden en verzekeraars moeten komen. Het ministerie van Sociale Zaken, verantwoordelijk voor de wao, heeft nog geen bedrag beschikbaar gesteld. "Als het onderwerp eenmaal goed op de agenda staat, komt dat later wel", aldus de PvdA-bewindsvrouw.

Het is de bedoeling dat alle Nederlanders over enige tijd tijdens een nationale actieweek een gratis keuring en sportadvies bij de fitnesscentra in ons land kunnen krijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.