De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Veiligheid tippelzone
in gevaar door groei
aantal prostituees

door Arianne Mantel

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg is zo overladen met prostituees dat, vijf jaar na de opening, de maximale capaciteit is bereikt en de veiligheid in gevaar komt.

Het prostitutie-aanbod is met meer dan een kwart gestegen en de politie moet vaker optreden na mishandelingen, diefstal en geweld. Dat blijkt uit het jaarverslag 2000 van de begeleidingscommissie Tippelzone Theemsweg.

Vorig jaar werkten er gemiddeld per nacht 100 tot 130 prostituees, die in groepjes rouleren op andere tippelzones in Nederland, in de escortservice en het clubcircuit. Het is niet duidelijk hoeveel vrouwen en mannen er in totaal werken. In de huiskamer in de tippelzone, waar prostituees uitrusten, zijn vorig jaar 323 nieuwe gezichten gesignaleerd.

Gluurders

Nieuwe tendensen op de tippelzone, die zich volgens de meest recente kwartaalcijfers voortzetten, zijn de toename van het aantal Afrikaanse prostituees op de markt en het aantal 'kijkers': geen potentiële klanten, maar mensen die een avondje uit met gluren afsluiten.

Vorig jaar was sprake van 130 incidenten (tegen 90 het jaar ervoor) en een 40-tal (33 in 1999) aanhoudingen. Zorgelijk, vindt de commissie, zeker omdat het gaat om vrouwenhandel, uitbuiting, geweld tegen de prostituees en bedreigingen. "Door het bereiken van de maximale capaciteit komt de handhaving van de openbare orde in gevaar." De commissie suggereert videobewaking.

Er is een tekort aan personeel dat de prostituees met koffie opvangt en hen voorbehoedsmiddelen verstrekt in de huiskamer. Hierdoor kwam het voordat de politie de tippelzone niet kon openen of voortijdig moest sluiten, wat veel onrust veroorzaakte.

De commissie adviseert burgemeester Cohen het aanbod van prostituees af te remmen. Al eerder dit jaar sprak Cohen het vermoeden uit dat de toename een gevolg kan zijn van de afschaffing van het bordeelverbod.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.