De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Internetten fors duurder

Van onze financiële redactie

   
 

DEN HAAG - Internetten via de telefoonaansluiting wordt fors duurder. Vanaf 15 augustus zijn de gebruikers voor hun telefoontikken ruim 10 procent meer kwijt dan nu. Dat is het gevolg van een door de Opta, de toezichthouder voor de telecommunicatie in ons land, opgelegde tariefswijziging.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Internetten via de telefoonaansluiting wordt fors duurder.
Volgens de telecomwaakhond dreigden steeds meer concurrenten van KPN klem te komen te zitten door de tarievenstructuur van de onderneming.

Die concurrenten, waaronder bedrijven als OneTel en Tele2, kopen bij KPN met korting grote hoeveelheden telefoontikken in, die zij dan onder de consumentenprijs van KPN aan hun klanten aanbieden.

Het prijsverschil tussen de 'groothandelsprijzen' van KPN en de tarieven die dit bedrijf zelf aan zijn klanten in rekening brengt, was echter zo klein geworden dat er nauwelijks nog droog brood voor de concurrentie viel te verdienen. Daarom moesten de consumententarieven van KPN omhoog en haar groothandelsprijzen (het interconnectietarief) omlaag, redeneerde de Opta.

Een gemiddelde beller zal uiteindelijk niet veel van de tariefswijziging merken omdat het starttarief flink wordt verlaagd, zo heeft de Opta berekend. Dat tarief gaat binnen de eigen regio van een dubbeltje naar 7,71 cent. Een minuut bellen kost voortaan 6,25 cent per minuut, nu is dat nog 5,62 cent.

Degenen die internetten via de telefoon, en dat is nog steeds veruit de meerderheid, zullen dat echter wél in hun portemonnee voelen: zij hangen soms uren aan de lijn en hebben dus weinig aan een lager starttarief. Zij worden geconfronteerd met een prijsverhoging van meer dan 10 procent.

Het punt dat de beller/internetter meer moet gaan betalen dan nu nog het geval is ligt overdag op bijna 4 minuten, in de avonduren is dat bijna 9 minuten en 's nachts (als het tarief 2,2 cent per minuut bedraagt) is het omslagpunt op ongeveer een kwartier.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.