De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wielrenloze periode
lijkt een farce

Van onze sportcorrespondent

   
 

ROME - De stopzetting van het Italiaanse wielrennen, die bedoeld is om tot ethische gedragscodes voor de wielrenners te komen, is slechts voor zes dagen gepland. Daarna hoopt de Italiaanse wielrenunie UCI het wielrennen in Italië al te kunnen hervatten. Het belangrijke signaal dat werd verwacht tegen de dopingaffaire lijkt daarmee op een farce te zijn uitgelopen. Het feit dat Hein Verbruggen tegen stopzetting was, heeft hierbij waarschijnlijk een rol gespeeld.

Ondertussen loopt tegen vier van de tien snelste wielrenners van de Giro d'Italia een onderzoek. Behalve Ivan Gotti en Dario Frigo zijn het Unai Osa (die derde werd) en de Italiaan Giuliano Figueras. De openbare aanklager Pierguido Soprani, die eerder professor Conconi voor het gerecht daagde wegens het geven van doping aan wielrenners in de jaren tachtig en negentig, noemde de namen in een interview met het Italiaanse weekblad Panorama. De Italiaanse pers beweert dat ook Jan Ullrich tot de verdachten behoort, maar het openbaar ministerie van Florence wilde de genoemde namen noch bevestigen, noch ontkennen.

Openbaar aanklager Soprani had in het interview verder veel kritiek op het Italiaanse Olympische Comité Coni. "Uit de verbalen van het openbaar ministerie maak ik op dat de Coni helemaal niet zo beslist is om het gebruik van de verboden middelen aan te pakken. De twee leden die zich het meest tegen doping hebben verzet, Sandro Donati en Pasquale Bellotti, hebben niks te vertellen en riskeren het zelfs ontslagen te worden." Ook meent Soprani dat de Coni vaak wist van dopinggebruik, maar dan deed alsof haar neus bloedde. Zo zou volgens Soprani Cipollini in 1996 met medeweten van de Coni met een enorm hoge hematocrietwaarde naar de Olympische Spelen in Atlanta zijn gestuurd.

David Millar heeft de leiderstrui veroverd in de Dauphiné Libéré. De Brit eindigde als tweede achter de Amerikaan Jonathan Vaughters in de vierde etappe, een individuele tijdrit over 43 kilometer van Beaumes-de-Venise naar Valreas. In het algemeen klassement heeft Millar 20 seconden voorsprong op Vaughters.

De Australiër Cadel Evans heeft de leiding genomen in de Ronde van Oostenrijk. Evans won de vierde etappe en nam daarmee de gele trui over van de Oostenrijker Werner Riebenbauer.

Tom Steels heeft de smaak te pakken. De renner van Mapei boekte zijn tweede etappezege in de Ronde van Zweden. In de massaspurt was hij iedereen te snel af. Woensdag schreef de Belg op dezelfde wijze de middagetappe op zijn naam.

De Amerikaanse wielrenner Fred Rodriguez heeft de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De renner van Domo-Farm Frites was in de sprint sneller dan de Fransman Eddy Lembo en Jens Heppner (Dui). Rodriguez is uiteraard ook de eerste klassementsleider.

Dauphiné Libéré. Vierde etappe, individuele tijdrit, Beaumes-de-Venise - Valreas: 1. Vaughters (VSt) 43 km in 55.48 (46,224 km/u), 2. Millar (GBr) 0.03, 3. Plaza (Spa) 0.12, 41. Moerenhout 5.02, 72. Van Heeswijk 7.28. Algemeen klassement: 1. Millar 16.11.11, 2. Vaughters 0.20, 3. Moreau 1.07, 73. Moerenhout 29.18, 78. Van Heeswijk 30.48.

Ronde van Oostenrijk. Vierde etappe, Bad Hofgastein - Kitzbühler Horn: 1. Evans (Aus) 144 km in 3.47.41, 2. Vandelli (Ita) 0.25, 3. Bonca (Slv) 0.33. Algemeen klassement: 1. Evans 16.11.44, 2. Obwaller 0.47, 3. Tiralongo (Ita) 1.22.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.