De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Natuurlijk gaan we in beroep'

Van onze Telesport- redactie

   
 

NYON - De gezichten stonden op onweer, de delegatie had eventjes wat weg van een begrafenisstoet. Als aangeslagen boksers kwamen Frank de Boer en zijn verdedigingsteam gistermiddag om kwart over vier in de kille gangen van het UEFA-hoofdkwartier terug met een slechte boodschap.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Frank de Boer. (Foto: AP)
Het disciplinaire comité van de UEFA schorste de Nederlander voor al de wedstrijden onder haar vlag, voor de duur van één jaar. "Natúúrlijk gaan we in beroep", was er geen enkele twijfel bij de voetballer zelf. Zijn advocaat Cor Hellingman was vol onbegrip over de gang van zaken. "Ze hebben niet naar ons geluisterd. Zelfs bij een symbolische straf hadden we het hogerop gezocht."

"Het is zo klaar als een klontje dat de dopingtest van nandrolon niet betrouwbaar is", zei Frank de Boer, die tijdens de zitting vijf uur lang allerlei medische en advocatentaal over zich heen gestort had gekregen. "Ze zijn zo over al onze argumenten heen gelopen. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Dat beroep, dat winnen we zeker."

Vandaag volgt de argumentatie van de UEFA over de dopingzaak. Of Frank de Boer, die ook zijn vrouw Hellen had meegenomen, bij Barcelona nog in actie komt, hangt er vanaf of de Spaanse bond de straf overneemt. "Moet ik afwachten. De FIFA zal het zéker overnemen. Ik zal er alles aan doen om zo snel mogelijk weer voor de rechter te staan om mijn gelijk te bewijzen. Het gevecht is nog lang niet afgelopen. Als ik vier weken vakantie heb, dan wil ik na drie weken alweer voetballen. Natuurlijk heeft het me geïrriteerd dat ik überhaupt geschorst kan worden. Voetballen is het mooiste wat er is. We kiezen nu vol de aanval. Want ik laat me mijn loopbaan niet afpakken door dit soort mensen", zei de getergde voetballer in het hol van de leeuw.

De beroepszaak dient binnen drie weken. "Eigenlijk heeft deze schorsing dus de waarde van een bericht voor de land- en tuinbouw", aldus Hellingman cynisch. Frank de Boer mist bij een jaar schorsing precies het WK voetbal. "Daar zie ik de hand van de FIFA in. Dat is een rechtstreeks verband. Net als bij Davids gaat dit niet over de speler, maar over politiek. En het is een geloof, geen regel", foeterde Hellingman nog even door over de status aparte van de UEFA.

Daarom zou het kamp-De Boer de zaak het liefst meteen bij de burgerrechter uitvechten. Directeur Henk Kesler van de KNVB, die zich tot het beroep afwachtend op zal stellen, maakte duidelijk dat de UEFA zelf met de zaak wat in zijn maag zit. "Ik heb vandaag in de wandelgangen gehoord dat ze dit soort zaken in de toekomst het liefst op nationaal niveau willen laten afhandelen. Dan kan het openbaar ministerie zich erover buigen. Stel dat men een claim van ƒ10 miljoen neerlegt. Daar zitten ze bij de UEFA niet op te wachten."

Strijdlustig stelde Rob Cohen gisteren alle zeven leden van het comité alvast persoonlijk aansprakelijk. "Ik laat overal beslag op leggen. Hun huis, hun bankrekening, noem maar op. We zullen al die mooie heertjes in hun dure pakken eens even goed aanpakken."

Frontale aanval kamp De Boer

Bij een instituut als de UEFA ben je in feite aan de goden overgeleverd. Dat besefte ook Frank de Boers advocaat Cor Hellingman, toen hij gisterochtend kort voor tien uur op het hoofdkwartier in Nyon aankwam. "Het is een ondoorzichtige organisatie zonder controle op haar functioneren", zei de leider van het zes man tellende team specialisten en advocaten. Rob Cohen wilde in het spoor van de loodzware delegatie eveneens de besloten dopingzitting binnenwandelen, maar werd meteen teruggestuurd.

Dat vormde het beginsignaal van vuurwerk aan de boorden van het Meer van Geneve. "Wij hebben een grote troef in handen, maar dat werkt misschien niet bij een club als de UEFA. Het zijn een stelletje boeven", zei de schoonvader van Ronald de Boer, die zich intensief met de affaire bemoeit, op het UEFA-terras met adembenemend uitzicht op het Lac Leman.

Cohen bleek op oorlogspad en schopte de hele ochtend op het kortgeschoren gazonnetje tegen alle heilige huisjes die hij tegenkwam. "Ik heb thuis vroeger geleerd, dat er geen regels zijn als het op vechten aankomt. Die gasten zullen bij deze uitspraak nog wel hun hautaine houding aannemen. Dit zaakje heeft misschien al een half miljoen gekost, maar ik gooi er zo nog een miljoen tegenaan en als het moet nog twee ook."

De Amsterdamse krokettenkoning vergeleek de zaak met de eerste ronde van een boksgevecht, waarin misschien wat klappen opgelopen zouden worden. "Zelf heeft de UEFA wel 100 procedurefouten gemaakt. We kunnen in beroep, maar daarna ook nog naar de burgerrechter. Dit soort instituten zit niet voor niks in Zwitserland, ze worden hier beschermd. Het zou het beste zijn als we naar het Europese Hof konden. Onderhand heb ik alle betrokkenen na ons bezoek aan Amerika alvast een gigantische schadeclaim in het vooruitzicht gesteld als Frank geschorst wordt. Daar kan de KNVB zich ook bij rekenen als ze de straf overnemen. Die gasten hebben toch helemaal niets gedaan? Iedereen verschuilt zich. En waar was Barcelona? In geen velden en wegen gezien. De sporters, die zijn altijd de dupe. Onderhand hebben we de voorwaarden voor een contractverlenging zelf naast ons neergelegd."

Het advocaten- en deskundigenteam zat tegelijkertijd met de voetballer zelf tegenover het zeven man tellende college onder aanvoering van de Belg Alain Courtois. De tactiek spitste zich niet toe op het gebruik van nandrolon op zich, maar op de onbetrouwbaarheid die de gehanteerde test zou hebben. Met drie specialisten werd getracht dat de commissie aan het verstand te brengen. Na ruim twee en half uur zat het erop voor de opgetrommelde doping- en meetdeskundigen, terwijl de advocaten toen pas aan hun missie begonnen.

Het kwam er kort gezegd op neer, dat er bij een meting van dergelijke kleine hoeveelheden nandrolon in de urine nooit sprake kan zijn van een nauwkeurige en betrouwbare meting. Bovendien zou de grens van twee nanogram per milliliter urine te laag zijn. "Onze grote troef", noemde Cohen het. Prof. dr. Jos Thijssen, een klinisch chemicus van de Universiteit van Utrecht, had er een helder verhaal over. Waar de tests van De Boer een waarde van 8,2 en 7,1 lieten zien, was dat volgens Thijssen geen hard bewijs voor doping. "En het werkt in die hoeveelheid zeker niet. Want dan moet je een factor miljoen meer gebruiken. Eigenlijk is de controle in de huidige opzet één grote loterij. Er is vijf procent kans dat je 7 meet en dat de waarde dan onder de vastgestelde grens van twee ligt. Dan kun je sportmensen niet zwaar straffen. De kans zou minimaal op 1 op 100 moeten liggen. En ik denk dat je een grens van 20 zou moeten aanhouden als strafmaat."

Volgens Thijssen kwam de onbetrouwbaarheid van de test in ieder geval goed over bij voorzitter Courtois. Hij verwees ook nog naar een Zwitserse test, waarbij werd vastgesteld dat sommige sporters na inspanning boven de 2 nanogram kwamen. "Ik proefde twijfel in de woorden van prof. Souchy, die de limiet heeft vastgesteld voor de UEFA en ook de test met de B-staal voor zijn rekening heeft genomen", klonk het rond lunchtime nog voorzichtig optimistisch.

Verder werd er ook nog ene Adriaan van der Veen van het Nederlands meetinstituut ingezet. Zijn vaststellingen over de gehanteerde test werden instemmend begeleid door de Zwitserse collega Matthias Rösslein, die een zeer gerespecteerd instituut in het kaasland vertegenwoordigde. Pas na vijf uur onafgebroken vergaderen waren ook de advocaten klaar en kwam het vonnis als een mokerslag aan.

"Alle zeven worden meteen aansprakelijk gesteld", blies Cohen meteen daarna hoog van de toren. Onderhand kon Frank de Boer zich opmaken voor het volgende proces. Cohen denkt dat het een pure reclamestunt is van The Ortho Company, leverancier van het voedingssupplement Plantina Fit. Daarom maakte hij ook gehakt van de pillen: "Ze krijgen van mij de bal teruggekaatst. Ik denk dat een FEBO-kroket nog beter is voor je lichaam", is hij al klaar voor het volgende gevecht in de rechtszaal op 6 juli.

Op dat moment had Frank de Boer uitgerekend, dat zijn straf precies tijdens het WK zou aflopen. "Dan kan ik de finale nog spelen." Als geheim wapen misschien? "Ja, bij de penalty's." En er brak voor het eerst weer een kleine glimlach op het gelaat van de geplaagde voetballer door.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.