AMERSFOORT - Een feesttent, gebakjes en een gelikt betoog. Computerfabrikant Tulip presenteerde zich gisteren met nieuw elan aan de vaderlandse pers. Maar wie twee dagen na de woorden van grootaandeelhouder Begemann (63%) voet in het nieuwe Amersfoortse hoofdkantoor zet, bekruipt het gevoel dat er nog iets anders verkocht moet worden dan computers alleen. Een aandelenpakket, wel te verstaan.
Hoe zat het ook alweer? Tulip, Neerlands pc-trots, vergaloppeerde zich eind jaren negentig. Een miljoeneninjectie van participatiemaatschappij Begemann hield het concern in 1998 op de been. Maar daarmee was het leed niet geleden.
Vorig jaar leed Tulip opnieuw een onverwacht hoog verlies van 54 miljoen. Het beursgenoteerde bedrijf dreigde door Euronext zelfs op het strafbankje te worden gezet als gevolg van een negatief eigen vermogen. Twee maanden geleden schoot Begemann wederom als reddende engel te hulp, ditmaal via een aandelenemissie met 25 miljoen.
De grootaandeelhouder had echter zelf inmiddels een gedaantewisseling ondergaan. Na zware concernverliezen die weer vooral het gevolg waren van de Tulip-deelneming besloot het industriële beursfonds eind 2000 zichzelf te ontmantelen. Een nieuw pakket Tulip-aandelen financieren paste duidelijk niet in dit opheffingsscenario, maar leek onontkoombaar: zonder die steun zou het al aangehouden meerderheidsbelang in de pc-fabrikant waarschijnlijk praktisch waardeloos zijn.
De boodschap die Begemann-topman André Deleye eerder deze week op de eigen jaarvergadering verkondigde, was evenwel duidelijk: Tulip moet nu zijn eigen weg zoeken en Begemann wil zo snel mogelijk van zijn stukken af. Bij voorkeur via een fusie of reversed takeover van Tulip door een derde partij, liet de Belg nog weten.
Wie de aandelenkoers van Tulip bekijkt, ziet evenwel dat Begemann hier amper droog brood aan kan verdienen de grootaandeelhouder moest op het aandelenpakket al 29 miljoen afboeken. De koers moet dus eerst omhoog. Aan Tulip-baas Jip van den Berg daarom gisteren de schone taak dit pr-offensiefje te leiden. Al ziet hij dat zelf anders.
"Uiteindelijk zal datgene dat op de beurs gebeurt een reflectie moeten zijn van onze prestaties. Bovendien, toen ik aan deze klus begon was het al duidelijk dat Begemann uit Tulip zou stappen. De urgentie is dus niet anders dan begin vorig jaar."
Over de toekomstplannen voor Tulip, zoals Begemann die ziet, wil Van den Berg niet veel zeggen. "Ik heb aan die uitspraken niet zoveel toe te voegen. Het zijn mogelijkheden die worden bekeken. Voor ons is belangrijk dat we marktaandeel winnen, ook in Nederland. We hebben hier in 1998 wat imago betreft harde klappen gekregen. Dat maakt het lastig. Al ligt het natuurlijk ook aan onszelf."