De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Tulip slijt meer
dan louter computers

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMERSFOORT - Een feesttent, gebakjes en een gelikt betoog. Computerfabrikant Tulip presenteerde zich gisteren met nieuw elan aan de vaderlandse pers. Maar wie twee dagen na de woorden van grootaandeelhouder Begemann (63%) voet in het nieuwe Amersfoortse hoofdkantoor zet, bekruipt het gevoel dat er nog iets anders verkocht moet worden dan computers alleen. Een aandelenpakket, wel te verstaan.

Hoe zat het ook alweer? Tulip, Neerlands pc-trots, vergaloppeerde zich eind jaren negentig. Een miljoeneninjectie van participatiemaatschappij Begemann hield het concern in 1998 op de been. Maar daarmee was het leed niet geleden.

Vorig jaar leed Tulip opnieuw een onverwacht hoog verlies van ƒ54 miljoen. Het beursgenoteerde bedrijf dreigde door Euronext zelfs op het strafbankje te worden gezet als gevolg van een negatief eigen vermogen. Twee maanden geleden schoot Begemann wederom als reddende engel te hulp, ditmaal via een aandelenemissie met ƒ25 miljoen.

De grootaandeelhouder had echter zelf inmiddels een gedaantewisseling ondergaan. Na zware concernverliezen die weer vooral het gevolg waren van de Tulip-deelneming besloot het industriële beursfonds eind 2000 zichzelf te ontmantelen. Een nieuw pakket Tulip-aandelen financieren paste duidelijk niet in dit opheffingsscenario, maar leek onontkoombaar: zonder die steun zou het al aangehouden meerderheidsbelang in de pc-fabrikant waarschijnlijk praktisch waardeloos zijn.

De boodschap die Begemann-topman André Deleye eerder deze week op de eigen jaarvergadering verkondigde, was evenwel duidelijk: Tulip moet nu zijn eigen weg zoeken en Begemann wil zo snel mogelijk van zijn stukken af. Bij voorkeur via een fusie of reversed takeover van Tulip door een derde partij, liet de Belg nog weten.

Wie de aandelenkoers van Tulip bekijkt, ziet evenwel dat Begemann hier amper droog brood aan kan verdienen de grootaandeelhouder moest op het aandelenpakket al ƒ29 miljoen afboeken. De koers moet dus eerst omhoog. Aan Tulip-baas Jip van den Berg daarom gisteren de schone taak dit pr-offensiefje te leiden. Al ziet hij dat zelf anders.

"Uiteindelijk zal datgene dat op de beurs gebeurt een reflectie moeten zijn van onze prestaties. Bovendien, toen ik aan deze klus begon was het al duidelijk dat Begemann uit Tulip zou stappen. De urgentie is dus niet anders dan begin vorig jaar."

Over de toekomstplannen voor Tulip, zoals Begemann die ziet, wil Van den Berg niet veel zeggen. "Ik heb aan die uitspraken niet zoveel toe te voegen. Het zijn mogelijkheden die worden bekeken. Voor ons is belangrijk dat we marktaandeel winnen, ook in Nederland. We hebben hier in 1998 wat imago betreft harde klappen gekregen. Dat maakt het lastig. Al ligt het natuurlijk ook aan onszelf."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.