DEN HAAG - Terwijl de Nederlandse veehouderij nog maar nauwelijks is bekomen van de mkz-crisis, lijkt zich alweer een nieuwe ramp aan te dienen. In de Noord-Spaanse plaats Soses is namelijk gisteren de klassieke varkenspest geconstateerd.
Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft direct strenge maatregelen, waaronder een importverbod voor Spaanse varkens en vlees, ingesteld. Hij loopt daarmee vooruit op Brusselse maatregelen. De uitbraak van de zeer besmettelijke dierziekte komt erg ongelukkig aan de vooravond van het vakantieseizoen waarin grote stromen Nederlanders afreizen naar de Spaanse Costa's. "We moeten de zaak niet onderschatten", aldus de minister.
Tussen Nederland en Spanje is doorgaans een druk verkeer aan varkens, maar de laatste maanden is die stroom stilgevallen omdat de Spanjaarden de grens dicht hielden uit angst voor het binnenhalen van mond- en klauwzeer uit Nederland. Boerenorganisatie LTO-Nederland spreekt dan ook van "een geluk bij een ongeluk."
Geruimd
Een bedrijf in het Brabantse Deurne dat vorige week via een transporteur varkens in Spanje had willen afleveren, maar aan de grens is geweigerd, is gisteren preventief geruimd. Andere contacten tussen Nederlandse en Spaanse bedrijven worden nog onderzocht.
Ondertussen breidt in het Verenigd Koninkrijk het aantal mkz-besmettingshaarden nog steeds verder uit. Deze week werd het graafschap Devon opgeschrikt door nog eens vier nieuwe uitbraken. Daarmee komt het totaal op 1471.
Na 1 juni zijn er geen Spaanse varkens naar ons land gekomen, maar Brinkhorst laat nu ook de periode daarvoor onderzoeken. Verder heeft hij de autoriteiten in België en Frankrijk gevraagd informatie te verstrekken over wagens met Spaanse varkens die op doorreis waren.
Alle Nederlandse vrachtwagens die terugkomen uit Spanje moeten ontsmet worden. Omgekeerd rijden er ook Spaanse vrachtwagens uit het gebied rond Lerida in Nederland rond. Deze moeten ook gereinigd worden en vervolgens ons land verlaten.
De crisis in Spanje is rampzalig voor de Nederlandse varkenshouders, ook als ons land een varkenspestuitbraak gespaard blijft. Want door de varkenspest blijven de Spaanse grenzen gesloten voor Nederlandse varkens, terwijl Spanje met Italië juist het belangrijkste exportland is, dat de varkenshouders zou moeten verlossen van hun als gevolg van de mkz-crisis overvolle stallen.
Het is voor de tweede keer in vier jaar dat er in de Spaanse provincie Lerida varkenspest uitbreekt. De vorige keer kostte dat ruim een miljoen varkens het leven. In Nederland moesten er tijdens de varkenspestepidemie van 1997 miljoenen varkens geruimd worden. De mkz-crisis dit jaar kostte aan in totaal 265.000 dieren het leven.
Bse
Alsof het allemaal al niet erg genoeg is in de veehouderij, meldde het ministerie van Landbouw gisteren ook nog het achttiende geval van bse. Ditmaal gaat het om een veehouderij in Barneveld. De stalgenoten van het dier zijn inmiddels afgemaakt en zullen worden onderzocht bij onderzoeksinstituut ID-Lelystad.
Minister Brinkhorst gaat overigens onder druk van de Tweede Kamer snel met de veemarkten overleggen. De bewindsman wil na de mkz-crisis zulke strenge eisen aan de handelsplaatsen stellen, dat zij overwegen hun deuren voorgoed gesloten te houden. Dat is voor met name VVD, CDA en de kleine christelijke fracties onverteerbaar. Zij wijzen erop dat de veemarkten er zelf ook alles aan willen doen om verdere uitbraken van dierziekten te voorkomen. |