De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabobank gaat op zoek
naar Europese partner

Van een onzer verslaggevers

   
 

UTRECHT - De Rabobank wil voor 2005 een samenwerkingsverband met een andere Europese bank sluiten. Dit heeft de voorzitter van de hoofddirectie Hans Smits gisteren tijdens de algemene ledenvergadering van de bank meegedeeld. "We zijn een aantrekkelijke partner. Zo aantrekkelijk, zo gewild, dat je soms nee moet zeggen", aldus de topman.

President van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg gisteren eveneens aanwezig zei veel meer allianties in het Europese bankwezen te verwachten. "Het is dan ook een must voor de Rabobank om af te stevenen op een sterke samenwerking binnen Europa", aldus Duisenberg. Twintig jaar geleden was Duisenberg lid van de hoofddirectie van de Rabo.

Smits wilde niet zeggen wie de Rabobank als partner wil hebben. "Iedereen praat met iedereen in Europees bankenland. We zijn nu druk bezig uit te zoeken met wie we het beste kunnen samenwerken." De Rabobank gaf vorig najaar, bij het stuklopen van de zakenbankalliantie met het Duitse DG, al aan door te gaan met een overkoepelende strategie binnen Europa. Mede-coöperatieven zoals Credito Cooperativo (Italïe), het Portugese Credito Agriculo Mutuo en de Raiffeisen Zentral-Bank (Oostenrijk) denken op dat vlak met de Rabo mee. Nieuw is dat een eventuele partner ook een niet-coöperatieve bank mag zijn.

Een dergelijke alliantie betekent overigens niet dat de Rabobank van haar coöperatieve identiteit af wil. "In Nederland blijft de Rabobank een coöperatie met leden", zo benadrukte Smits gisteren. "Die organisatievorm is, ook als concurrentiewapen, te belangrijk om weg te werpen." De coöperatie is er namelijk volgens Smits debat aan dat de Rabobank zo dicht bij de klanten staat. Door veel met de leden te overleggen zegt de topman te weten wat de klant wil. "We hebben met de coöperatieve structuur goud in handen", aldus Smits.

Naast internationale ambities heeft de Rabobank ook nationaal grootse plannen. "We willen in drie jaar marktleider worden in alle financiële sectoren. We sluiten daarbij acquisities niet uit", zo verklaarde de voorzitter. De bank is nu onder meer marktleider op het gebied van sparen en hypotheken. Met name de marktpositie van de 'employment benefits' laat volgens Smits nog veel te wensen over.

De winst van de financiële instelling zal dit jaar lager uitvallen dan de 17% van vorig jaar. "Net als alle andere banken ondervinden ook wij hinder van de opstekende tegenwind. Zo deed het slechte beursklimaat onze provisie-inkomsten met 40% teruglopen", verklaarde Smits de winstdaling. Of de door de bank zelf genoemde winstdoelstelling van 12% gehaald wordt, kon Smits niet zeggen. Hij zei hierover meer inzicht te hebben bij de komende presentatie van de halfjaarcijfers.

Smits maakte tijdens de jaarlijkse algemene vergadering eveneens bekend dat de dienstverlening in het eerste kwartaal van 2001 is gestegen. De kredietverlening steeg met 14% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2000 naar EUR185. De toevertrouwde middelen (onder andere spaargeld en beleggingsfondsen) stegen met 12% tot EUR158.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.