De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Liefdadigheid woedend
over stunt Free Record

door Michiel Hoogers

   
 

AMSTERDAM - De liefdadigheidsinstellingen in Nederland zijn verontwaardigd over een verkoopstunt van de Free Record Shop waarbij klanten vanaf morgen cd's kunnen kopen met buitenlands munt- en papiergeld.

Het personeel van de 186 Free Record Shop-filialen in Nederland delen vanaf morgen speciale enveloppen uit aan het winkelend publiek waarin overtollig muntgeld uit de elf eurolanden kan worden gestopt tot een bedrag van twaalf euro (ƒ26,44). Met dat geld kunnen klanten vervolgens tot 6 januari cd's kopen. Muziekliefhebbers kunnen afrekenen met zoveel enveloppen als ze willen. Daarnaast mogen de kopers ook met buitenlands papiergeld betalen.

De actie van Free Record Shop is echter een streep door de rekening van de liefdadigheidswerkers. De Stichting Coins for Care en de Stichting Eurocollecte, die samen vanaf 1 september in heel Nederland gaan collecteren om overtollig muntgeld in te zamelen voor alle ruim honderd Nederlandse liefdadigheidsinstellingen, zijn woedend en teleurgesteld over de eurowisselactie van de winkelketen.

Uitbuiten

"Free Record Shop mikt op geld dat eigenlijk bestemd is voor goede doelen. Ontzettend jammer en flauw", oordeelt Esther Jacobs namens Coins for Care. "Ik heb er een rotgevoel bij dat het bedrijf dit commercieel gaan uitbuiten."

"Kinderachtig", vindt ook Jaap Zeekant, directeur van de stichting Eurocollecte. "De euro-omwisseling is een unieke gelegenheid om iets voor de goede doelen te doen. Duizenden vrijwilligers zijn er mee bezig."

Volgens Esther Jacobs is Hans Breukhoven, voorzitter van de raad van bestuur van de Free Record Shop Holding, met haar idee aan de haal gegaan toen zij hem om medewerking vroeg.

Breukhoven spreekt dit tegen. "Ik heb inderdaad een gesprek met Jacobs gehad", is zijn reactie. "Maar het idee is van ons. In 1993 hebben we dit al eens gedaan met de keukenla-actie. Toen kon het publiek met benzinezegels en buitenlands muntgeld ook cd's bij ons kopen. Wij willen de consumenten de vrijheid bieden. Ze kunnen zelf kiezen wat zij met hun geld doen", aldus Breukhoven, die verwacht dat zijn actie een extra omzet oplevert van vijftien miljoen gulden.

Winkels

Coins for Care en Eurocollecte maakten hun plannen vorig jaar al bekend. Vanaf 1 september staan er op een groot aantal plaatsen speciale collectebussen, zoals bij grenswisselkantoren, Shell-tankstations en in winkels van Albert Heijn, Hema, C&A, Karwei en Videoland. In januari volgt een landelijke huis-aan-huis-collecte. De stichtingen hopen samen een opbrengst van vijftig miljoen gulden te halen. Het geld wordt verdeeld onder de ruim honderd erkende liefdadigheidsinstellingen die Nederland telt.

De Free Record Shop berekent een lagere wisselkoers voor het buitenlandse valuta dan de werkelijke waarde van het geld. Met het verschil denkt de muziekwinkelketen de onkosten te kunnen dekken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.