De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technologie zakt weer weg
   
 

AMSTERDAM - Een zwaluw maakt nog geen zomer, zo bleek gisteren op de beurs. De eenzame zwaluw was Hagemeyer en de zomer inderdaad ver te zoeken. De AEX-index sloot 1,6% lager op 567,76 punten.

De stemming op het Damrak was niet alleen lauw, het ontbrak überhaupt aan levendige handel. Veel beleggers bleven aan de zijlijn staan, wachtend op richtinggevend nieuws. Of simpelweg op betere tijden.

Dat gold overigens voor alle Europese beurzen, die zonder uitzondering in de min eindigden. Het neerwaarts bijstellen van de economische groeiraming voor de eurozone door de Europese Centrale Bank (ECB) en de koersdalingen op Wall Street, woensdag, werden als grootste boosdoeners gezien.

In eigen land waren de ogen opnieuw gericht op KPN. In de ochtenduren liep de koers van het aandeel nog met ruim 5% op, vooruitlopend op de videoconferentie waar topman Paul Smits zijn personeel zou toespreken. Toen om 14.00 echter bleek dat er geen groot nieuws bekend werd gemaakt, maakte het herstel op de beurs plaats voor verval. Het aandeel KPN verloor in luttele minuten 42 eurocent. Uiteindelijk sloot het hoofdfonds ongewijzigd op EUR6,80.

Overigens was ook het gerucht dat KPN zich zou terugtrekken op de Nederlandse markt debet aan de aanvankelijke koerssprong. Dat zou onder meer betekenen dat het Duitse E-Plus van de hand wordt gedaan. Een potentiële koper, Orange, liet alvast weten niet in E-Plus geïnteresseerd te zijn. En het Spaanse Telefónica verklaarde op zijn beurt niets in een samengaan met KPN te zien.

Dan UPC. De kabelaar maakte weer eens een ongenadig harde smak en verloor ruim 13% op EUR4,17. Een verklaring voor de val had men op de beursvloer niet. "Ik heb niet eens een halve verklaring", aldus een handelaar. Overigens lagen in navolging van de VS de meeste tech-waarden uiterst zwak. Zo verloor ASML 7,7% op EUR26,88 en moest Getronics 6% terug op EUR5,04.

Philips daalde 4% op EUR29,55. De elektronicagigant zou met het Chinese Changhong praten over samenwerking op het gebied van de mobiele telefonieactiviteiten. Philips zette haar PCC-divisie eerder dit jaar in de etalage. Het concern heeft gezegd nog dit kwartaal met nieuws hieromtrent te komen.

Hagemeyer sloot als enig hoofdfonds in de plus. Het aandeel van het handelshuis klom 0,7% op EUR25,27. Collega Buhrmann kon niet volgen. De kantoorleverancier duikelde onder de EUR18 en sloot 2,8% lager op EUR17,78.

Klein nieuws was er rond de fondsen Koninklijke Olie (-1,1% op EUR71,52) en Fortis (-1,1% op EUR27,84). De oliegigant investeert de komende jaren een half tot één miljard dollar in duurzame energie; Fortis verkoopt Australische verzekeringsactiviteiten voor EUR205 miljoen aan CGNU, de moeder van Delta Lloyd.

In de Midkap moest Wessanen het opnieuw ontgelden. Het fonds zakte na de winstwaarschuwing, eerder deze week, nog eens 6,4% weg op EUR12,35. Vopak meldde een boekwinst van circa EUR12 miljoen te behalen op de eerder aangekondigde verkoop van zijn bitumenrederij. Het fonds won 0,8% op EUR26,70.

Lokaal viel de koersval van LCI op. Het bedrijf verloor een kwart van zijn beurswaarde en sloot op EUR4,67. Eerder op de dag had LCI de resultaten over het gebroken boekjaar gepubliceerd. Daarbij zegde het concern beleggers toe de winst per aandeel over twee jaar te verdubbelen. Het mocht klaarblijkelijk niet baten.

Paul Jansen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.