De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vliegoorlog Turkse
chartermaatschappij
en touroperator

door Joan van den Dungen

   
 

MAASTRICHT/AMSTERDAM - In de Nederlandse reiswereld is met stomme verbazing gereageerd nu de in opspraak geraakte Turkse chartermaatschappij Eurosun beslag heeft laten leggen bij de Amsterdamse touroperator Corendon Vliegvakanties. Ook bij zes andere Nederlandse reisorganisaties heeft een deurwaarder beslag gelegd op tegoeden van Corendon.

"Hier vallen je schoenen echt van uit", zegt mr. F. Vreede, de raadsman van Corendon. Volgens hem heeft juist de Turkse vliegmaatschappij het bont gemaakt. "Ze laten een spoor van onbetaalde rekeningen na, vliegen met oude rammelkisten die steeds maar voor problemen zorgen en lappen gemaakte afspraken voortdurend aan hun laars." Vreede wil in een kort geding dat aanstaande dinsdag zal dienen in Maastricht, het beslag ongedaan maken.

Vorige maand nog moesten 162 Nederlandse vakantiegangers doodsangsten uitstaan toen zij met zo'n 'rammelbak' vanuit Izmir opstegen naar Amsterdam. De zestien jaar oude Boeing 737 van Eurosun was al met tien uur vertraging vertrokken wegens technische mankementen toen hij hevig begon te schudden. Toen de kist ook niet wilde klimmen, moest de captain een noodlanding maken op de luchthaven van Istanboel.

Bidden

Kort nadat de Boeing zo'n acht uur later na een reparatie weer opsteeg, begon hij opnieuw hevig te trillen. Een van de bevende passagiers meldde aan deze krant dat iedereen dacht dat zijn laatste uur geslagen had. "Er werd geschreeuwd en gehuild. Mensen begonnen zelfs te bidden", verklaarde Aime van Reydt (52). Met angstaanjagende schokken wist de gezagvoerder het toestel wederom in Istanboel aan de grond te zetten.

Vorige week werd op Maastricht Aachen Airport door Corendon al beslag gelegd op de Boeing 737 van Eurosun. Omdat een groot aantal vakantiegangers dreigde te stranden, mocht de Turkse maatschappij geld lenen van Corendon om de openstaande facturen te kunnen voldoen.

Volgens advocaat Vreede heeft Eurosun kort daarop zes vluchten van Corendon Vliegvakanties van en naar Turkije doodleuk op het allerlaatste moment geschrapt. Hierdoor dreigden nog eens 850 veelal Nederlandse passagiers gedupeerd te worden. Corendon wist op het nippertje een vakantiedrama te voorkomen door andere charters te regelen.

Eurosun meent nu dat het beslag op de Boeing 737 in Maastricht ten onrechte is gelegd en beweert daardoor zo'n acht ton schade te hebben geleden.

Voor de Amsterdamse touroperator is daarmee de maat vol. Die wil nu definitief kappen met Eurosun. "We helpen ze nota bene uit de brand en krijgen stank voor dank", aldus mr. Vreede, die zegt dat zijn cliënt nog zo'n 2,5 ton tegoed heeft van de Turkse maatschappij. "Dit is de omgekeerde wereld!"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.