De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Uitlevering Milosevic stapje dichterbij

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Een zwaar verdeeld Joegoslavisch kabinet heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd dat, indien aangenomen door het parlement, de weg vrijmaakt voor de uitlevering van ex-president Slobodan Milosevic aan het VN-tribunaal in Den Haag.

De zeven ministers van de voormalige partner van Milosevic, de Montenegrijnse socialisten, stemden tegen de ontwerptekst. De negen bewindslieden van de democratische DOS-coalitie van de huidige president Vojislav Kostunica, gaven de wet hun fiat. Dat deden ze vooral in de wetenschap dat het internationale geduld met Belgrado uitgeput begint te raken en daarmee de broodnodige buitenlandse steun onder druk komt te staan.

Het federale parlement moet de wet volgende week nog goedkeuren en daarin kan DOS het niet stellen zonder de steun van de Montenegrijnse socialisten, anders dan in de deelrepubliek Servië, waar DOS de dienst uitmaakt. De Montenegrijnen zijn gekant tegen uitlevering van Milosevic, die in Belgrado ook nog een proces wacht wegens corruptie en machtsmisbruik. Aanname van de wet is verre van zeker.

DOS is zich inmiddels bewust van de consequenties van een afwijzing door het parlement. Haast is geboden, omdat later deze maand in Parijs een donorconferentie zal worden gehouden, waar Belgrado de eerste 3 miljard gulden hoopt te verwerven om de economie nieuw leven in te blazen. Mocht de wet volgende week niet door het 178 leden tellende parlement worden aangenomen, dan kan de donorconferentie voor Joegoslavië op een mislukking uitlopen.

President Kostunica begon gisteren het parlement al te bewerken. "Ik geloof dat we met het Haagse tribunaal moeten samenwerken om niet weer internationaal geïsoleerd te raken", zei hij, voor binnenlands gebruik ook verzuchtend dat hem "de vooringenomenheid van de wereld met Milosevic een raadsel is".
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.