BELGRADO - Een zwaar verdeeld Joegoslavisch kabinet heeft gisteren een wetsontwerp goedgekeurd dat, indien aangenomen door het parlement, de weg vrijmaakt voor de uitlevering van ex-president Slobodan Milosevic aan het VN-tribunaal in Den Haag.
De zeven ministers van de voormalige partner van Milosevic, de Montenegrijnse socialisten, stemden tegen de ontwerptekst. De negen bewindslieden van de democratische DOS-coalitie van de huidige president Vojislav Kostunica, gaven de wet hun fiat. Dat deden ze vooral in de wetenschap dat het internationale geduld met Belgrado uitgeput begint te raken en daarmee de broodnodige buitenlandse steun onder druk komt te staan.
Het federale parlement moet de wet volgende week nog goedkeuren en daarin kan DOS het niet stellen zonder de steun van de Montenegrijnse socialisten, anders dan in de deelrepubliek Servië, waar DOS de dienst uitmaakt. De Montenegrijnen zijn gekant tegen uitlevering van Milosevic, die in Belgrado ook nog een proces wacht wegens corruptie en machtsmisbruik. Aanname van de wet is verre van zeker.
DOS is zich inmiddels bewust van de consequenties van een afwijzing door het parlement. Haast is geboden, omdat later deze maand in Parijs een donorconferentie zal worden gehouden, waar Belgrado de eerste 3 miljard gulden hoopt te verwerven om de economie nieuw leven in te blazen. Mocht de wet volgende week niet door het 178 leden tellende parlement worden aangenomen, dan kan de donorconferentie voor Joegoslavië op een mislukking uitlopen.
President Kostunica begon gisteren het parlement al te bewerken. "Ik geloof dat we met het Haagse tribunaal moeten samenwerken om niet weer internationaal geïsoleerd te raken", zei hij, voor binnenlands gebruik ook verzuchtend dat hem "de vooringenomenheid van de wereld met Milosevic een raadsel is".