GÖTEBORG - De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn elkaar gisteren geen meter genaderd in hun dispuut over het klimaatverdrag van Kyoto. Na een "pittige" discussie, zoals Bush het openhartige gesprek omschreef, bleken beide partijen nog even ver uit elkaar te liggen als voor de start van de eerste EU-VS-topontmoeting met Bush als Amerikaanse president.
Amerika blijft weigeren het Kyoto-verdrag te ratificeren en zich daarmee vast te leggen op een jaarlijks meetbare vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De Europese Unie is daar wel toe bereid en gaat op eigen houtje met 'Kyoto' door.
"We zijn het eens dat we het oneens zijn", erkende de Zweedse premier en huidige EU-voorzitter Persson na afloop teleurgesteld. Hij voegde daar later aan toe, dat de harde opstelling van Bush een "zware klap" is voor de internationale pogingen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. "Hij kiest het verkeerde beleid", aldus Persson.
Bush beloofde wel dat zijn land zich tijdens de komende milieutop, volgende maand in Bonn, "constructief" zal opstellen. Minister Pronk (Milieu) mag daar als voorzitter proberen het echec van de laatste milieuconferentie in Den Haag weg te poetsen.
Ondanks alle mooie woorden en warme handdrukken leverde de top concreet verder weinig op. De naderende handelsruzie over de Amerikaanse staalimporten ligt nog open en bloot op tafel, hoewel beide partijen hebben beloofd hun handelsconflicten voortaan zoveel mogelijk als 'gentlemen' uit te praten.
Liberalisering
Wel spraken de EU-vertegenwoordigers met Bush af dat ze hun schouders zullen zetten onder een 'ambitieuze' nieuwe WTO-ronde voor de liberalisering van de wereldhandel. Die ronde begint in november in Qatar en moet het falen van de vorige poging in Seattle in 1999 goedmaken.
De eerste ontmoeting van Europa met Bush was vooral bedoeld om de sfeer tussen beide machtsblokken te verbeteren en vast te leggen dat de VS en de EU gezamenlijk zullen blijven optrekken in de rest van de wereld. In een verklaring beloofden beide partijen dat 'samen uit, samen thuis' het parool is en blijft op de Balkan.
Over de crisis in het Midden-Oosten gaven de EU en de VS voor het eerst een gezamenlijke verklaring uit, waarin ze beloven nauw te blijven samenwerken. Bush benadrukte dat beide partijen "met één stem moeten spreken".
Bush vliegt vandaag door naar Polen en Slovenië en zal op de slotdag van zijn Europese tournee een ontmoeting hebben met de Russische president Poetin. Bush zal hem verzekeren "dat Rusland niet langer de vijand van de VS is", zo verklapte de Amerikaanse president gisteren alvast. "De Koude Oorlog is voorbij en de mentaliteit die daarbij hoorde, moet verdwijnen. Rusland moet niet bang zijn voor een groter Europa aan zijn grens, maar dat juist verwelkomen."
Dankzij de grootste veiligheidsoperatie uit de Zweedse geschiedenis, wist de organisatie te voorkomen dat Bush werd geconfronteerd met enkele duizenden demonstranten die naar Göteborg zijn gekomen om hun grieven tegen de VS te uiten. Tijdens confrontaties met de Zweedse politie werden twee politieauto's gesloopt en gooiden demonstranten stenen en flessen naar agenten die een school belegerden waar activisten waren ondergebracht. |