De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Woonlasten in uw gemeente 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Europeanen zijn lager
dan honden en varkens

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Van Boxtel (Integratiebeleid) heeft gisteren snoeihard uitgehaald naar de omstreden Rotterdamse imam El Moumni en criminele allochtone jongeren, die enorme overlast veroorzaken. De D66-bewindsman is razend nu blijkt dat de Rotterdamse geestelijke leider wel degelijk in een van zijn preken in Nederland discriminerende uitlatingen heeft gedaan over Europeanen en homoseksuelen in het bijzonder.

"Ik ben zeer ernstig teleurgesteld en mijn haren gaan recht overeind staan nu blijkt dat de imam in een van zijn preken heeft gesteld dat Europeanen lager zijn dan honden en varkens", aldus een woedende Van Boxtel, die gisteren een petitie van Marokkaanse jongeren in ontvangst nam, waarin juist wordt gewezen op de goede kanten van de Rotterdamse imam.

Imam El Moumni was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar vorige maand ontkende de geestelijke leider nog bij hoog en laag in een persoonlijk gesprek met Van Boxtel, dat hij dergelijke uitspraken had gedaan tijdens zijn preken. Tegelijkertijd bood hij zijn excuses aan voor de gevolgen van andere uitlatingen van hem op tv.

Gelogen

Maar na een grondige bestudering en vertaling van een in Marokko uitgegeven prekenbundel, moet Van Boxtel concluderen dat de imam keihard gelogen heeft.

De geestelijke leider heeft volgens de vertaling wel degelijk gezegd dat: "De westerse wetten de man toestaat met een man te trouwen en de vrouw met een andere vrouw, in Engeland en andere Europese landen en recentelijk ook in Nederland. Wij vragen Allah om bescherming, deze gewoonte komt zelfs bij honden en varkens niet voor."

"De geloofwaardigheid van de imam is in het geding", aldus Van Boxtel, die zegt dat de zaak nu in handen is van het openbaar ministerie, dat zich over een aantal aangiften van discriminatie buigt.

Van Boxtel greep gisteren het in ontvangst nemen van de petitie aan om criminele Marokkaanse jongeren dringend op te roepen op te houden met talloze geweldsuitbarstingen. De minister doelt daarbij op de recente intimidatie van passagiers in treinen, strandgangers in Zandvoort en het treiteren en mishandelen van een joodse man in Den Haag.

"Dat soort gedrag kan dus echt niet. Zorg dat dit stopt", aldus Van Boxtel, die de jongeren maar ook de ouders van criminele Marokkaanse jongeren oproept hun verantwoordelijkheid te nemen. "Alleen als dat wordt gedaan, kan dit ophouden", aldus Van Boxtel.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.