De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Uitzendbranche boos over
verdwijnen loonsubsidies

Van een onzer redacteuren

   
 

BADHOEVEDORP - De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) verzet zich heftig tegen het plan van de commissie-Van Rooy om een loonkostensubsidie grotendeels om zeep te helpen.

Het gaat om de 'Spak', een korting die werkgevers krijgen als zij werknemers met een laag salaris in dienst nemen.

Volgens de ABU is de Spak een succes. "De Spak is namelijk één van de weinige arbeidsmarktinstrumenten die hun doelstelling halen", zegt ABU-voorzitter Hans Kamps.

De door het kabinet ingestelde commissie onder leiding van oud-staatssecretaris van Economische Zaken Yvonne van Rooy heeft onderzocht of de vennootschapsbelasting (vpb) in Nederland kan worden verlaagd. Volgens Van Rooy is dit inderdaad mogelijk. Het tarief kan omlaag van 35 naar 30%, meent de commissie-Van Rooy.

In ruil daarvoor moet de energiebelasting voor bedrijven omhoog en moet de Spak worden verminderd of afgeschaft, meent Van Rooy. Dat levert nog niet voldoende geld op en daarom zou er uit de staatskas een forse lastenverlichting moeten komen. Het plan-Van Rooy moet overigens nog officieel worden gepresenteerd.

De Spak (Specifieke afdrachtskorting lage lonen) betekent dat werkgevers minder belastingen en sociale premies hoeven af te dragen voor werknemers die een salaris verdienen dat lager is dan 115% van het wettelijk minimumloon. In 2001 komt de 115% neer op ƒ37.057. Zo worden de relatief hoge loonkosten voor laag betaalde banen sterk verminderd.

De uitzendbureaus melden dat de Spak volgens de meest recente gegevens van 1996 tot en met 1999 45.000 tot 60.000 uitkeringsgerechtigden aan het werk heeft geholpen. Bijna driekwart van de werkgevers die laag betaalde banen te vergeven hebben, gebruikt de Spak.

Kamps: "Daar zitten veel uitzendbureaus onder. Zij gebruiken de Spak voor uitzendkrachten die bij hun op de loonlijst staan. Dat is ook voordelig voor de klanten. De uitzendbureaus kunnen zo de uurtarieven die zij de werkgevers in rekening brengen verlagen."

Een ander voordeel van de Spak is dat de administratieve lasten gering zijn, stelt de ABU. Bovendien hebben Spak en vpb niets met elkaar te maken, vindt de ABU. "Met name grote bedrijven met forse winsten profiteren van een verlaging van de vpb. De Spak wordt juist veel gebruikt in het midden- en kleinbedrijf."

Financiering van een vpb-verlaging door onder meer de Spak leidt volgens de ABU dan ook in feite "tot een vergroting van de netto winsten van ondernemingen door middel van een verlaging van de kansen op werk voor de laagstbetaalden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.