BADHOEVEDORP - De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) verzet zich heftig tegen het plan van de commissie-Van Rooy om een loonkostensubsidie grotendeels om zeep te helpen.
Het gaat om de 'Spak', een korting die werkgevers krijgen als zij werknemers met een laag salaris in dienst nemen.
Volgens de ABU is de Spak een succes. "De Spak is namelijk één van de weinige arbeidsmarktinstrumenten die hun doelstelling halen", zegt ABU-voorzitter Hans Kamps.
De door het kabinet ingestelde commissie onder leiding van oud-staatssecretaris van Economische Zaken Yvonne van Rooy heeft onderzocht of de vennootschapsbelasting (vpb) in Nederland kan worden verlaagd. Volgens Van Rooy is dit inderdaad mogelijk. Het tarief kan omlaag van 35 naar 30%, meent de commissie-Van Rooy.
In ruil daarvoor moet de energiebelasting voor bedrijven omhoog en moet de Spak worden verminderd of afgeschaft, meent Van Rooy. Dat levert nog niet voldoende geld op en daarom zou er uit de staatskas een forse lastenverlichting moeten komen. Het plan-Van Rooy moet overigens nog officieel worden gepresenteerd.
De Spak (Specifieke afdrachtskorting lage lonen) betekent dat werkgevers minder belastingen en sociale premies hoeven af te dragen voor werknemers die een salaris verdienen dat lager is dan 115% van het wettelijk minimumloon. In 2001 komt de 115% neer op 37.057. Zo worden de relatief hoge loonkosten voor laag betaalde banen sterk verminderd.
De uitzendbureaus melden dat de Spak volgens de meest recente gegevens van 1996 tot en met 1999 45.000 tot 60.000 uitkeringsgerechtigden aan het werk heeft geholpen. Bijna driekwart van de werkgevers die laag betaalde banen te vergeven hebben, gebruikt de Spak.
Kamps: "Daar zitten veel uitzendbureaus onder. Zij gebruiken de Spak voor uitzendkrachten die bij hun op de loonlijst staan. Dat is ook voordelig voor de klanten. De uitzendbureaus kunnen zo de uurtarieven die zij de werkgevers in rekening brengen verlagen."
Een ander voordeel van de Spak is dat de administratieve lasten gering zijn, stelt de ABU. Bovendien hebben Spak en vpb niets met elkaar te maken, vindt de ABU. "Met name grote bedrijven met forse winsten profiteren van een verlaging van de vpb. De Spak wordt juist veel gebruikt in het midden- en kleinbedrijf."
Financiering van een vpb-verlaging door onder meer de Spak leidt volgens de ABU dan ook in feite "tot een vergroting van de netto winsten van ondernemingen door middel van een verlaging van de kansen op werk voor de laagstbetaalden."