De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kantoorsoftware allerminst
aan eind van ontwikkeling

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - De software die we op kantoor gebruiken voor veel voorkomende dagelijkse taken, kan nog aanzienlijk worden verbeterd. Office XP, het nieuwe kantoorpakket van Microsoft, is slechts een tussenstation op weg naar de perfecte programmatuur.

Volgens Steve Ballmer, topman van Microsoft sinds Bill Gates een stapje opzij deed, is nog maar 20 tot 30 procent van het "werk" gedaan. Bij de ontwikkeling van de nieuwe Office-versie is veel aandacht besteed aan het effectiever werken in teams en organisaties. Mensen in bedrijven kunnen hierdoor beter met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld bij het opstellen van een rapport.

Voor het individu is het voordeel beperkt. Dit geldt met name voor thuisgebruikers of kantoorwerkers die helemaal in hun eentje plegen te functioneren. De hoge aanschafkosten van XP en de moeite die het kost om van pakket te wisselen, zullen moeten worden afgewogen tegen de eventuele voordelen. Microsoft is zich daar bewust van. Office ontwikkelt zich steeds meer als een hulp bij het werken in groepen.

Gisteren begon de topman van Microsoft, Steve Ballmer, de ochtend in de Rotterdamse computerwinkel Correct om Office XP extra onder de aandacht te brengen. Alsof Michael Jackson naar de Maasstad was gekomen, signeerde Ballmer persoonlijk de XP-exemplaren. Hij zei dat binnen de computerwereld opnieuw sprake is van een revolutie. Nadat de pc, Windows en internet eerder voor omwentelingen zorgden, is het nu de beurt aan de standaard voor de uitwisseling van data. Deze wordt afgekort met XML.

Data zijn voortaan overal vandaan te halen, zonder dat de applicatie hoeft te worden gewijzigd. John Mangelaars, general manager Microsoft Benelux: "Je kunt het vergelijken met een breedbeeld-televisie. Het tv-toestel bepaalt hoe het beeld wordt weergegeven. Het is niet nodig de film zelf aan te passen." Office XP is volledig in de XML-programmeertaal geschreven. Verkoopgegevens die uit Office komen, kunnen daardoor gemakkelijk op bijvoorbeeld een gsm of 'tablet pc' worden getoond. XML wordt dan ook het esperanto van het internet genoemd. Het is een standaard taal om data te beschrijven en te transporteren.

Later op de ochtend tekende hij een intentieverklaring tot samenwerking met de gemeente Den Haag. Microsoft gaat de residentie helpen bij de ontwikkeling van internetdiensten. De burger zal straks via zijn pc allerlei gemeentelijke informatie kunnen krijgen, terwijl hij voor het invullen van een formulier niet meer naar het stadhuis hoeft te gaan. Volgens Ballmer moet Den Haag een schoolvoorbeeld worden van een stad, die optimaal gebruik maakt van informatie- en communicatietechnologie (ICT). De hofstad moet als showcase binnen Europa gaan fungeren.

Behalve de gemeente en Microsoft is ook het ministerie van Binnenlandse Zaken hierbij partij. De rijksoverheid geeft extra subsidie. Den Haag dient samen met Enschede en Eindhoven ook als "superpilot" voor ICT-projecten.

Doel is te komen tot het volledig elektronisch aanbieden van overheidsdiensten in 2004. Dit vereist een investering van enkele honderden miljoenen guldens. Steve Ballmer noemde de papierloze overheid een ideaal. Zo ver zal het in Den Haag voorlopig wel niet komen. Maar als het gaat om de contacten met de burgers over en weer, denkt de residentie een eind op weg te kunnen gaan.

Overigens gaf Steve Ballmer gisteren toe dat Microsoft in veel gevallen fikse prijsverhogingen in petto heeft voor haar zakelijke Office-afnemers. Hij bevestigde daarmee de kritiek van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN).

Tijdens een besloten bijeenkomst met softwaredistributeurs in het Haagse Congresgebouw liet Ballmer weten dat de, wat hij noemde "minder loyale klanten" meer moeten gaan betalen. Hij doelde daarbij op zakelijke afnemers die eens in de vier jaar een nieuwe versie aanschaffen. Bij navraag bleek dat deze groep honderd procent meer kwijt is. Ballmer zei dat "de loyale klanten worden beloond". Dit zijn bedrijven en instellingen die elke twee jaar een actuele versie kopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.