De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN dissonant op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Het was een bijkans schizofrene dag gisteren op het Damrak. Terwijl de AEX-index dankzij de hoop op een verder dalende rente 9,63 punten ofwel 1,66% hoger sloot op 589,54, wist hoofdfonds KPN zich uiteindelijk toch niet te herstellen van de enorme koersklap die het afgelopen vrijdag opliep. Integendeel: het aandeel verloor per saldo nog eens 8,9%.

Met de slotkoers van EUR8,19, 80 eurocent onder het slot van vrijdag, is KPN ruim 85% minder waard als medio juni vorig jaar, toen er nog EUR55,55 voor een aandeel moest worden neergeteld. "Iedereen wordt er een beetje nerveus van", aldus een handelaar. En dat terwijl KPN nog niet eens op het laagste punt van de dag sloot (EUR7,60 . Overigens stonden de stukken aan het begin van de handelsdag ook nog enige tijd op een koerswinst van bijna 3%.

Deze wilde slingerbewegingen vonden plaats bij een respectabele omzet van ruim 74 miljoen stuks, bijna vier keer zo hoog als het 200-daags gemiddelde. Goed nieuws voor de sector als geheel kwam uit Duitsland, waar de toezichthouder RegTP heeft gezegd dat de telecomconcerns mogen samenwerken bij de 'uitrol' van de zo duur betaalde umts-vergunningen in Duitsland werd in totaal een recordbedrag van ƒ110 miljard uitgegeven die snel mobiel internetten mogelijk maken. Dit betekent dat door het delen van basisstations, antennes en zendmasten kosten kunnen worden bespaard. Volgens de Financial Times kan de beslissing van RegTP de 'telco's' een gezamenlijke besparing van ƒ30 miljard opleveren.

Een opsteker voor KPN, dat via dochter E-Plus de beschikking heeft over een Duitse umts-vergunning. Bovendien zijn ook in Nederland gesprekken gaande over een soortgelijke samenwerking.

Het goede nieuws uit het oosten verwaaide echter in de storm die vorige week ontstak rond de mogelijke claimemissie van KPN. Naast mogelijk lichte paniek onder bepaalde particuliere beleggers zal er bij de institutionele beleggers zekere ook sprake zijn geweest van koele berekening. "Ze speculeren erop bij de emissie de stukken tegen een stevige korting in handen te krijgen", aldus een beursman. "Vandaar dat ze nu alvast verkopen."

Analisten zijn verdeeld over de vraag of de bodem inmiddels is bereikt. Effectenbank Stroeve vindt KPN "op fundamentele gronden" (lees: de torenhoge schuldenlast) "één van de minst aantrekkelijke telecomaandelen". Analist Marino Pieterse van Sem van Berkel Securities staat daar lijnrecht tegenover. Hij wijst op de "goede winstbasis" die het vaste telefonienet biedt, terwijl de verliescijfers "volledig" toe te schrijven zijn aan technologische ontwikkelingen op het gebied van de mobiele telefonie, waar de kosten voor de baat uit gaan.

Een koers lager dan EUR10 staat dan ook "in geen enkele verhouding" tot de groeipotentie van KPN, meent Pieterse, die het aandeel "een van onze grootste beleggingsfavorieten" noemt. Wel heeft de Van Berkel-analist een tip voor KPN: meer openheid over de mobiele poot zou de koersontwikkeling een "welkome stimulans" geven. Business News Radio peilde de mening onder veertien Europese telecomanalisten. De toekomstvisie die hier uitrolt: KPN houdt dankzij haar kaspositie zelfstandig het hoofd boven water, maar wordt binnen enkele jaren geheel of gedeeltelijk ingelijfd door Telefónica, Telecom Italia Mobile of NTT Docomo.

Ook wat betreft de toekomstige ontwikkelingen aan het rentefront werd de glazen bol weer van stal gehaald. De monetaire zwaargewichten Alan Greenspan en Wim Duisenberg lieten afgelopen weekeinde allebei weten niet bezorgd te zijn over een uit de hand lopende inflatie. En dat biedt weer ruimte voor renteverlagingen. Het effectieve rendement op tienjarige staatsobligaties, een goede maatstaf voor de kapitaalmarktrente, daalde direct met zeven basispunten tot 5,16%. De financiële waarden op het Damrak reageerden gisteren als vanouds positief. Zwaargewicht Aegon spande de kroon met een koersstijging van 5,93%, gevolgd door ABN Amro (+2,6%), Fortis (+2,22%) en ING Groep (+1,06%).

Op de vleugels van een goed uit de startblokken komende Nasdaq deed ook menig technologiefonds goede zaken. Philips won 5,23% op EUR33,42; kabelaar UPC sloot 5,38% op EUR5,68. ASML (+3,47%) sleepte gisteren een belangrijke order bij het Duitse Infineon binnen én profiteerde van de Amerikaanse geheugenchipmaker Xilinx, die gisteren aangaf dat het aantal annulering van orders 'aanzienlijk' is gedaald. Behalve KPN wist ook Getronics zich niet te warmen aan deze zonnestraaltjes. Het fonds, dat donderdag beleggers verraste met het plotselinge vertrek van topman Cees van Luijk, moest ruim 4% terug.

In totaal sloten zeven hoofdfondsen lager. Bij de Midkap was het beeld met slechts twee bescheiden dalers een stuk stabieler. Grote winnaar onder de middelgrote fondsen was IHC Caland, dat ruim 7% won na het nieuws dat de Amerikaanse dochter SBM een belangrijke order heeft ontvangen van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas.

Marijn Jongsma



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.