De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ING grijpt Mexicaanse
buitenkans gretig aan

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Twee jaar eerder dan gepland hoopt bankverzekeraar ING Groep een meerderheidsbelang te verwerven in de Mexicaanse verzekeraar Seguros Comercial America (SCA).

De verkoper, Savia SA de CV, heeft geld nodig en bied een 45%-belang aan dat aanvankelijk pas vanaf 2003 beschikbaar zou komen. Die 45% brengt het totale belang van ING op bijna 87%, en: "Hoewel we er niet toe verplicht zijn, zullen we over één of twee maanden ook een bod uitbrengen op de resterende 13%", aldus bestuurslid Fred Hubbell, bij ING verantwoordelijk voor de Amerikaanse activiteiten, in een vraaggesprek.

ING is met het te verwerven meerderheidsbelang in de grootste verzekeringsmaatschappij van Mexico zeer in zijn nopjes. Seguros Comercial America (SCA) heeft in het land van president Vicente Fox een marktaandeel van 29%. De verzekeraar beschikt daarnaast over een volgens ING Groep 'groot' distributienetwerk van meer dan 8000 agenten die alle belangrijke regio's in het land bestrijken.

"Deze acquisitie tilt ING naar de top van financiële dienstverleners in Mexico", concludeerde bestuursvoorzitter Ewald Kist afgelopen weekeind dan ook in een geschreven verklaring. "SCA is een uitstekende aanvulling op onze bestaande activiteiten (een bancassurance joint venture met één van de grootste particuliere banken van Mexico en een pensioenfonds, red.) en maakt van ING een belangrijke marktpartij."

"SCA is een goed gepositioneerd verzekeringsbedrijf met een uitstekend managementteam en zeer getalenteerd personeel", vindt Hubbell. Gemeten naar verkopen heeft de Mexicaanse verzekeraar op het gebied van Leven en Zorg een marktaandeel van 18%. Bij Schade is dat aandeel met 39% zelfs twee keer zo groot. Het bedrijf is bovendien de snelst groeiende verzekeringsmaatschappij van Mexico, met een gemiddelde groei over de afgelopen tien jaar van 23%, aldus ING.

Kist en de zijnen willen de overname financieren uit eigen middelen. Voor de 45% die ING nu op het oog heeft, wordt $791 miljoen betaald; voor de 41,5% die de bankverzekeraar in april 2000 al kocht, legde het $808,8 miljoen op tafel. De aankoop zal in 2001 een 'licht negatief' effect hebben op de winst per aandeel van ING. "U moet dan denken aan één à twee eurocent", aldus Hubbell desgevraagd. In 2002 moet de overname dan 'licht' bijdragen: "Twee à drie eurocent per aandeel", aldus Hubbell.

Toezicht- en aandeelhouders (van Savia) moeten de overname nog goedkeuren, maar Hubbell verwacht niet dat dat een kink in de kabel oplevert. "Met de toezichthouders hebben we al gesprekken gevoerd, net als met één van de grote aandeelhouders", vertelt het bestuurslid: "We verwachten geen onoverkomelijke problemen." ING denkt de overname dan ook nog dit tweede kwartaal af te kunnen ronden.

Mexico is in Noord-Amerika 'een prioriteitsmarkt' van ING. Het land laat volgens Hubbell een sterke groei zien van de economie en de markt voor financiële dienstverlening. "Daarnaast is sprake van politieke stabiliteit en speelt een wetswijziging die verzekeringsproducten fiscaal aantrekkelijk maakt ons in de kaart", somt het bestuurslid op. "Wij beschouwen Mexico als een zeer aantrekkelijke markt met aanzienlijke groeipotentie", zei Hubbells baas Kist het afgelopen weekeind al.

Mexico past volgens Hubbell in het rijtje Argentinië, Brazilië, Chili en Peru, waar ING Groep óók actief is. "Het zijn allemaal sleutelmarkten, waar we in principe willen groeien op eigen kracht." Plannen voor nieuwe overnames in de regio heeft ING dan ook niet, aldus het bestuurslid desgevraagd. Met de aankoop van de laatste 13% in Seguros Comercial America is volgens Hubbell een bedrag gemoeid van 'uit de losse pols' $260 miljoen. "Maar wanneer we het bod op de rest van de stukken precies doen en tegen welke prijs per aandeel staat nog niet vast."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.