De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fiscus laat optieregeling
nog drie maanden onbelast

Van een onzer redacteuren

   
 

DEN HAAG - Bedrijven kunnen nog tot 1 september 2001 fiscaalvriendelijk eigen aandelen inkopen voor optieregelingen van hun werknemers.

Tot deze datum hoeven zij over de waarde van de optiepakketten geen dividend- en kapitaalsbelasting te betalen.

Dat staat in een gisteren gepubliceerde 'overgangsregeling' van staatssecretaris Bos (Financiën). Deze regeling is nodig na enkele arresten van de Hoge Raad in februari van dit jaar. De Hoge Raad stelde daarin onder meer dat een inkoop van eigen aandelen een belegging is waarover belasting moet worden betaald.

De arresten stonden haaks op eerdere uitlatingen van de voorganger van Bos, Vermeend, die de Tweede Kamer liet weten dat de inkoop van eigen aandelen door bedrijven in dergelijke gevallen onbelast zou blijven. Na deze arresten ontstond lichte paniek in het bedrijfsleven, dat juist bezig was forse optiepakketten uit te delen.

Bos ziet de inkoop van eigen aandelen tot 1 september van dit jaar onder bepaalde voorwaarden als een tijdelijke belegging waar geen belasting over hoeft te worden afgedragen. Daarna moeten ondernemingen wél dividend- en kapitaalsbelasting betalen. Bij de vrijstelling tot 1 september moet de uitoefendatum van de opties overigens wel voor het jaar 2007 liggen.

Voor de vennootschapsbelasting geldt een afwijkende overgangsregeling. De vraag was hier of de kosten van optiepakketten aftrekbaar zouden blijven. Bos stelt nu dat alleen aftrekbaar is het bedrag dat tot het loon van de werknemers wordt gerekend. De werkelijke kosten (loon plus bijkomende kosten) zijn niet aftrekbaar. Uitzondering hierop zijn optiepakketten die voor 22 februari 2001, de dag na de arresten van de Hoge Raad, zijn uitgedeeld. Als de inkoopprijs hoger is geweest dan de uitoefenprijs, kan onder bepaalde voorwaarden wel aftrek worden geclaimd.

Wanneer de werknemers opties krijgen en de onderliggende aandelen en meteen doorverkopen en dus direct cashen is er sprake van een speciale bonus. Deze wordt door de fiscus buiten de belastingheffing gehouden. De bedrijven hoeven hier dus geen dividend- en kapitaalsbelasting over te betalen en houden hun volledige aftrekmogelijkheid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.