De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Hamas werpt schaduw
over fragiel bestand

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Het fragiele bestand dat in Israël en de Palestijnse gebieden heerst sinds de bloedige bomaanslag van afgelopen vrijdag in Tel Aviv, heeft diplomatieke topdrukte in het land opgeleverd.

Tegelijkertijd wierp de aankondiging van de islamitische Palestijnse terreurorganisatie Hamas dat zij zal doorgaan met bomaanslagen ondanks eerdere berichten van een wapenstilstand een schaduw over het voorzichtige optimisme. Hamas-leider sjeik Ahmed Jassin zei gisteren dat zijn organisatie 'het verzet in heel Palestina met alle middelen zal voortzetten'.

Washington heeft desondanks vertrouwen in een oplossing, en stuurde CIA-directeur George Tenet die vandaag in de regio aankomt. De Amerikaanse inlichtingendienst speelde in het verleden een cruciale rol bij de vredesbesprekingen.

De Amerikanen hebben gezelschap van de Russen en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, die vanuit zijn nabijgelegen hotelkamer in Tel Aviv de bomaanslag meemaakte. Sindsdien speelde Fischer een belangrijke rol bij het overhalen van de Palestijnse leider Jasser Arafat tot een staakt-het-vuren.

Fischer bezocht gisteren de Egyptische president Moebarak en de Jordaanse koning Abdallah. Hij verlengt zijn verblijf "voor verdere besprekingen met de Israëli's en Palestijnen". Volgens de Europese 'superminister' voor Buitenlandse Zaken, Javier Solana, ligt er binnen enkele dagen zelfs een nieuw vredesinitiatief op tafel.

Hamas-leider Jassin raakte gisteren wel een gevoelige snaar met zijn eis dat de Israëli's "eerst maar eens hun kolonisten van ons land moeten afhalen" voor er sprake kan zijn van een wapenstilstand. Al het diplomatieke overleg is nu gericht op een bestand, maar daarna moeten beide partijen gevoelige beslissingen nemen.

Zo eist het door de internationale gemeenschap omarmde Mitchell-rapport het 'bevriezen' van de joodse nederzettingen. Iets waar de Israëlische premier Sjaron weinig voor voelt.

Sjaron heeft het toch al moeilijk. Van de rechterzijde wordt hij beschimpt vanwege zijn besluit voorlopig van een wraakactie na de Tel Aviv-bomaanslag af te zien. Aangenomen wordt dat het om een tactisch besluit gaat om de wereldopinie weer voor de Israëlische zaak te winnen.

Gescoord

Wat dat betreft heeft Sjaron zeker punten gescoord. "Als we meteen na de aanslag vergelding hadden gezocht, waren de beelden van Palestijnse slachtoffers weer wereldnieuws. Nu heeft Arafat een probleem", aldus generaal buiten dienst Shlomo Gazit gisteren in de Jeruzalem Post.

Sharon liet zich gisteravond in een interview met de Russische tv-zender NTV, die in Israël te zien was, wel scherp uit over Arafat. Hij noemde hem een 'moordenaar en een pathologische leugenaar' die niet beschouwd kan worden als staatshoofd. "Hij gedraagt zich meer als de hoofdman van terroristen en moordenaars."

Arafat zit nog steeds in Ramallah op de Westoever. Israël zou hem verboden hebben met zijn helikopter naar Gaza-stad te vliegen. Overigens ontkent Jeruzalem dat Arafat om een vluchtpermissie zou hebben verzocht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.