De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 6 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Ik bid voor de heer Heineken'

door Charles Sanders

   
 

ASUNCIÓN (PARAGUAY) - De op uitlevering aan Nederland wachtende Heineken-ontvoerder Frans Meijer is in de levensgevaarlijke Penitenciaria Nacional van Paraguay christen geworden en leidt als een van de gevangenisdominees dagelijks twee kerkdiensten voor zijn mede-gedetineerden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Geknield bidt Heineken-ontvoerder Frans Meijer om vergeving, terwijl dominee Spoor honderden gevangenen toespreekt. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Afgelopen zondag, tijdens de pinkstermis, viel de 46-jarige Meijer op de knieën om vergiffenis te vragen voor zijn criminele verleden. Terwijl gevangenispredikant Joop Spoor naast hem op de kansel stond en honderden lang gestraften ademloos luisterden, bad Meijer: "Ik heb in het verleden grote misdaden begaan. Nu bid ik voor de heer Heineken. Genade vraag ik hem niet, dat zou wel erg gemakkelijk zijn."

Nederlands beruchtste kidnapper verbrak na achttien jaar zwijgen tegenover De Telegraaf de stilte: "Ooit, als dit allemaal achter de rug is, hoop ik meneer Heineken persoonlijk mijn spijt te kunnen betuigen voor wat ik hem en zijn chauffeur in 1983 heb aangedaan. Dat is mijn grootste wens."

Meijer zegt klaar te zijn om de resterende straf in Nederland uit te zitten, al zou hij de ongeveer vier jaar die hem nog in gevangenschap resten liever in Paraguay doorbrengen. "Ik heb niets meer met Nederland, maar wat moet dat moet. Ik verlang er wel naar mijn zieke moeder weer te ontmoeten."

Volgens dominee Joop Spoor is het toetreden tot de kerk geen publiciteitsstunt van Meijer. "Ik heb hem nu vijf keer bezocht en ben overtuigd van zijn oprechtheid. Hij heeft afschuwelijke dingen gedaan, maar is nu een ander mens."

Frans Meijer wist als enige van de vijf ontvoerders aan gevangenschap in Nederland hij werd tot twaalf jaar cel veroordeeld te ontkomen. Het brein achter de kidnap ontsnapte in 1985 uit de observatiekliniek Pieter Baan Centrum en leek van de aardbodem verdwenen, tot het weekblad Panorama hem in 1995 in Paraguay opspoorde. Hij werd aangehouden, maar kwam na procedurefouten drie weken later alweer vrij. Opnieuw dook hij onder, om in 1998 voor de tweede keer in de boeien te worden geslagen.

Binnen dertig dagen beslist het hooggerechtshof in Asunción of hij zal worden overgebracht naar Nederland.

'Stekel' of 'turbo', zoals zijn bijnamen luiden, terwijl hij op de luchtplaats van de Penitenciaria Nacional koffie zet: "God wacht op mij. Vijf keer ben ik hier neergestoken, ik zit onder de littekens, maar telkens liep het goed af. Daar moet een reden voor zijn. Nu wil ik nog maar één ding. Deze zaak eindelijk afhandelen, boete doen en verder gaan met mijn leven in Paraguay."

Over de acht miljoen gulden van het Heineken-losgeld dat nooit boven water kwam: "Na mijn ontsnapping ben ik in Brazilië beland. Ik was een hoerenloper, een slecht mens en heb er ook daar een bende van gemaakt en veel geld verbrast. Maar acht miljoen was het zeker niet. Ik heb een geslachtsziekte opgelopen en ben meer dood dan levend verder gevlucht, per autobus naar Paraguay. Daar heeft mijn huidige vrouw, Maria Christilda, mij letterlijk van de straat geplukt. Sindsdien is God in mijn leven."

Meijer vertelt dat zijn mede-ontvoerder Cor van Hout diverse keren naar Paraguay is gekomen om hem geld te brengen. "Maar Cor heeft niet de rust gevonden die ik nu heb. Ook voor hem bid ik."

De ontvoerder zegt destijds tot zijn daad te zijn gekomen, na het plotselinge overlijden van een zus van hem. "Zij stierf terwijl ze zwanger was, ik had op dat moment geld nodig. Toen dacht ik, 'die Heineken heeft toch genoeg'."

In de gevangenis van Asunción werd Meijer vorige week bezocht door zijn 24-jarige Nederlandse zoon Wesley, die op eigen houtje naar Paraguay toog om zijn vader voor het eerst sinds 1983 te ontmoeten. Ook zijn vrouw en vier Paraguayaanse kinderen de jongste Maria Alexandra is twee jaar waren erbij toen Meijer zondag om vergiffenis bad. "Wesley is een goede jongen, het was of ik in de spiegel keek toen ik hem omhelsde", aldus Frans Meijer. "Ik heb hem wel gevraagd zijn oorbel uit te doen en geen bier te drinken of uit dansen te gaan. Want ik heb nu andere normen en waarden en die gelden ook voor mijn kinderen."

Zaterdag een uitgebreide reportage over Frans Meijer in Paraguay.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 6 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.