LEIDEN - Er bestaan aanwijzingen dat het wereldberoemde hoofdpijnpilletje aspirine een remmende werking uitoefent op het ontstaan van (darm)kanker. Dat meldt de Leidse onderzoeker dr. Riccardo Fodde in het blad Cicero, een uitgave van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
|
Er bestaan aanwijzingen dat aspirine een remmende werking uitoefent op het ontstaan van (darm)kanker.
|
Aspirine doet de laatste jaren flink van zich spreken. De aangetoonde preventieve werking tegen hart- en vaatziekten blies het pilletje, dat al ruim een eeuw over de toonbank gaat als pijnbestrijder, eerder al nieuw leven in.
Onderzoeker Fodde is werkzaam in het LUMC bij het Centrum voor Humane en Klinische Genetica. Dit centrum is betrokken bij een groot internationaal onderzoek naar het effect van onder meer de aspirine op darmkanker. In het onderzoek, dat vanuit Engeland is opgezet, zullen zowel het effect van aspirine als resistent zetmeel worden onderzocht op het ontstaan van darmkanker.
Lange tijd werd gedacht dat vezelrijke voeding beschermt tegen darmkanker. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet zo eenvoudig ligt. Toch zijn er volgens de onderzoekers bestanddelen in onze voeding die gunstig werken op de dikke darm, waaronder een vorm van zetmeel die niet zo makkelijk verteert. Dit zogeheten resistente zetmeel komt onveranderd in de dikke darm terecht.
Voor de studie zijn inmiddels een kleine 300 deelnemers geworven in Europa en Australië. De deelnemers zijn allen mensen die een groot risico lopen kanker aan de darm te ontwikkelen omdat ze drager zijn van een gen voor erfelijke darmkanker.
Volgens de Leidse genetici zal het echter nog een jaar of vijf duren voordat de eerste echte resultaten bekend zijn.