De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  FIFA: "Herroepen schorsing Davids uitgesloten"
   
 

TALLINN - De tijdbom die al een tijdje onder Oranje tikte, kwam gisteren toch nog onverwacht tot ontploffing. Vanuit Seoel, waar de Confederatie Cup wordt afgewerkt, schorste de FIFA Edgar Davids met onmiddellijke ingang. De reserve-aanvoerder stapte niettemin gistermiddag om half zes in het vliegtuig naar Tallinn, waar morgen de interland tegen Estland wordt afgewerkt. In de hoop dat beroep tegen de straf nog helpt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Louis van Gaal (l) en Edgar Davids
Dat dat ijdele hoop is, maakte FIFA-woordvoerder Andreas Herren gisteravond vanuit Zwitserland bekend. "Omdat het zo'n gevoelige zaak betreft, is er lang en goed over nagedacht. Zoals de feiten nu liggen, zal hij niet tegen Estland kunnen spelen. De tijd is te kort en de zaak te gecompliceerd om deze beslissing nog te herroepen."

De FIFA nam de (voorlopige) schorsing van de Italiaanse voetbalbond over. Davids werd positief getest op een percentage van 2,35 nanogram per milliliter urine. Het overschrijden van de grens van 2 leidt tot strafmaatregelen. De middenvelder werd in Italië met ingang van 27 mei voorlopig geschorst. De zaak van Frank de Boer loopt via een ander traject, omdat hij bij een UEFA-Cupwedstrijd positief werd bevonden. De aanvoerder rekent nu al op een wereldwijde schorsing, als de UEFA zijn zaak op 14 juni behandelt.

Ontnuchterend realisme na een week waarin het Oranje-kamp nog hoopvol het trainingskamp had betrokken voor het duel tegen Estland. De fax, verzonden op op maandag 28 mei, van Veron Mosengo Omba, de secretaris van de FIFA-tuchtcommissie, lag daar aan ten grondslag. "Als de ene fax zegt dat je mag spelen en er donderdagochtend om half elf eentje binnenkomt met de mededeling dat het niet mag, word je heen en weer geslingerd. Ik ben zeer teleurgesteld. Dit is een delicate zaak, dat mag duidelijk zijn", stamelde Davids gisteren op Schiphol.

Louis van Gaal zei verrast en verbaasd te zijn. "Wij zijn teruggefloten. Iemand binnen de FIFA misschien ook. Wellicht is er daar ook verdeeldheid. De fax uit Zuid-Korea is het antwoord van een aantal hoge heren, denk ik. Edgar gaat toch mee, omdat het beroep misschien nog wordt gehonoreerd. Verder is het een signaal om te laten zien dat coach en selectie achter hem staan. Daarnaast kan hij nog een bijdrage leveren om tot een goede teamprestatie te komen."

Net voor de ochtendtraining in Hoenderloo kreeg Van Gaal de jobstijding. Hij voerde zijn tactische training naar de interland niettemin gewoon door, zonder zijn spelers in te lichten. Davids vervulde op de velden van residence Victoria dus voor het laatst zijn rol op het middenveld. "Om de rust en concentratie van de sessie niet te verstoren heb ik het zo gedaan", verklaarde de bondscoach.

De verbazing van Van Gaal is begrijpelijk. Maar al in de eerste fax uit Zwitserland, maandag verstuurd, werd een voorbehoud gemaakt wat betreft de speelgerechtigdheid van Davids. 'Zolang de tuchtcommissie niet anders heeft besloten en aan u heeft medegedeeld', luidde de slotzin van Mosengo-Omba. "Bovendien is het bij de FIFA zo, dat de laatste correspondentie de voorgaande altijd overruled. De eerste fax heeft dus geen enkele waarde meer", voegde Herren daar voor de duidelijkheid nog even fijntjes aan toe.

De gang van zaken irriteerde Henk Kesler in hoge mate. "We hebben de FIFA maandag en dinsdag met nadruk gevraagd of hij speelgerechtigd was", maakte de directeur van de profs bij de KNVB duidelijk. Davids' schorsing zou deze week aanvankelijk geen agendapunt zou zijn. De juridisch geschoolde Kesler, die overigens niets wist van de actie van de spelers een dag eerder: "Er is geen enkele vermelding in de tweede fax over wie de beslissing heeft genomen en waarom. Ja, vanwege dope-gebruik. Maar dat weet iedereen."

De FIFA-gedelegeerde die voor opheldering zou kunnen zorgen zat echter in het vliegtuig van Zuid-Korea naar Zwitserland. Kesler: "Zen-Ruffinen, de secretaris van de FIFA, had de tweede fax aan de KNVB vanuit Seoel ondertekend. Als hij terugkeert, zullen wij met urgentie contact met hem opnemen. Op de burelen van de FIFA vingen we bot. De juristen waren niet bereikbaar in Zürich en toen we terugbelden waren ze al op weg naar huis. Er werd doodleuk gezegd: bel dinsdag maar terug. Dan is die wedstrijd al lang en breed gespeeld. Het is hoogst incompetent. Als wij bij de KNVB zo werken, rollen er meteen koppen. Het is schandalig hoe de FIFA met topvoetballers omspringt. Of het toeval is dat het juist nu gebeurt? Ik vermoed dat het een beslissing is van het uitvoerend comité in Seoel."

Een dag eerder had de selectie van Oranje het initiatief tot oprichting van een bond voor topvoetballers te komen naar buiten gebracht. Een beroerde timing in een wereld waar je niet als dader moet proberen in de huid van slachtoffer te kruipen. Het toontje van het statement van Oranje, voorgelezen door Phillip Cocu, zal een orgaan als de FIFA absoluut niet hebben aangestaan. Vooral de passage dat strafmaatregelen tegen 'dopingzondaars' zou moeten worden opgeschort, is de bobo's ongetwijfeld in het verkeerde keelgat geschoten. Evenals de twijfel over de wetenschappelijke onderbouwing van het dopingreglement, die gisteren opnieuw werd uitgesproken door Van Gaal. Het zal de FIFA-vertegenwoordigers in Seoel wakker hebben geschud. Vanuit de ivoren toren werd vervolgens duidelijk gemaakt door wie er in voetballand wordt geregeerd.

De FIFA vindt dat er sprake is van een ernstige overtreding van de reglementen. Het botst met de regels van fair play en voetbalethiek. Vanuit het hoofdkwartier van de FIFA klonk het bij monde van Herren: "Het dopingreglement is niet tussen neus en lippen door de eerste de beste in elkaar gedraaid. Het medische comité bestaat uit een aantal hooggekwalificeerde medici met specialismen op diverse terreinen. Zij houden altijd ruggespraak met specialisten, die in diverse laboratoria werkzaam zijn. Daar komt bij dat het dopingreglement met de regelmaat van de klok wordt herzien en naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten wordt gewijzigd. De laatste keer is dat in april van dit jaar gebeurd. U zult dus begrijpen dat wij hier niet te maken hebben met een stelletje idioten."

Zo wordt het nandrolon-boek dus dagelijks herschreven. Ook al wil Van Gaal het liefst met een smak dichtgooien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.