De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Ik weet hoe het is om als verdachte te worden opgesloten. Dat is een vreselijke ervaring en die schud je nadien ook niet zomaar eventjes van je af..."

door GIJSBERT TERMAAT en TJERK DE VRIES

   
 

AMSTERDAM - Ajax-directeur Arie van Eijden heeft het allemaal zelf al een keertje aan den lijve ondervonden. Twaalf jaar geleden werd hij opgepakt en door FIOD en justitie dagenlang doorgezaagd. Als bestuurder van de Amsterdamse voetbalclub werd hij uiteindelijk veroordeeld voor het ontduiken van de belasting. Van Eijden kreeg een boete van 60.000 gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd en werd op de koop toe als lid van 'zijn' Ajax geroyeerd.

Van Eijden kijkt nog steeds met een "naar gevoel" terug op die periode. "Ja, een gevoel van déjà vu heeft me deze week herhaaldelijk overvallen. En dat zijn niet de prettigste gedachten geweest. Wat ik voelde toen ik door ze onder handen werd genomen? Nee, daar wil ik liever niet over praten. Die gevoelens zijn te privé..."

Woensdagavond kwamen, na ruim vijftig uur van verhoren, alle verdachten in de FIOD-affaire weer op vrije voeten. Oud-directeur van Ajax Maarten Oldenhof, penningmeester Arie van Os, voetballer Shota Arveladze en zijn oudere broer Revaz mochten hun cel verlaten, nadat al eerder ex-voorzitter John Peek van NAC achter de tralies vandaan was gehaald.

Ajax-spits Shota Arveladze is na zijn vrijlating onmiddellijk naar Georgië vertrokken, waar zijn echtgenote en vrijwel de gehele bevolking met smart op hem zaten te wachten vanwege de interland morgen tegen Italië. "Hij voelde zich echt bevrijd", aldus Ajax-elftalleider David Endt die Arveladze woensdagavond opving. "Of deze affaire hem parten speelt tijdens de wedstrijd van zaterdag weet ik niet. Shota wilde er in ieder geval per se heen. Dit is natuurlijk een ervaring die hij zal moeten verwerken. Maar Shota is een optimistisch en flexibel mens, dus ik denk dat hij zich er wel doorheen zal slaan."

Volgens een vriendin van Arveladze zat de Georgiër woensdagavond "compleet stuk" van zijn arrestatie. "Hoe zoudt u zich voelen na drie dagen vastzitten?"

Ook Ajax-penningmeester Arie van Os blijkt zwaar aangeslagen uit de strijd gekomen. Hij verkiest op dit moment de huiselijke kring om zijn emoties te verwerken en weigert elk commentaar. Maarten Oldenhof prefereert eveneens voorlopig de anonimiteit en zoekt zijn troost bij partner Nicole Edelenbos, die werkzaam is bij de andere verdachte club NAC. Oldenhof is gistermorgen wel weer aan het werk gegaan als directeur exhibition multimedia & publishing bij de RAI.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.