AMSTERDAM - HBG en Ballast Nedam hebben een gifpil ingebouwd om hun baggerfusie tot een succes te maken. Het sanctiemiddel moet concurrent Boskalis voor eens en altijd buiten de deur houden. Dit melden ingewijden in de baggeroorlog. De gifpil staat in de letter of intent voor de baggerfusie, die de twee partijen gisteren tot eigen genoegen en veler verrassing wereldkundig maakten.
De samenwerking voorziet in het samenvoegen van de zeer rendabele HBG-dochter HAM en de veel minder presterende baggerdivisie van Ballast in een aparte onderneming; Ballast HAM Baggeren.
Naast een boeteclausule zou het ook gaan om de verplichting van HBG om de baggerpoot aan Ballast te verkopen, indien een derde (lees: Boskalis) alsnog met succes een vijandig bod op HBG uitbrengt. De verplichting zou andersom ook voor Ballast gelden.
HBG wilde gisteren desgevraagd niet bevestigen dat deze afspraak bestaat, maar ontkende het evenmin. "Aan de intentie-overeenkomst zijn voorwaarden verbonden die wij niet publiekelijk maken", reageerde een woordvoerder geïrriteerd. Bestuursvoorzitter Reigersman wilde eerder op de dag ook niet verder gaan dan dat "het nu niet terzake doet. Ik kan daar kortom geen medelingen over doen."
Tot verbijstering van pers en analisten weigerden HBG en Ballast eveneens te zeggen hoe hoog de boete uit zou vallen, als een van de partijen zich onverhoopt uit de krachtenbundeling van de baggerdivisies moet terugtrekken.
Wel is duidelijk dat Balast via een putoptie het recht heeft haar belang van 33% in de nieuwe baggeronderneming over te doen aan HBG dat op zijn beurt dan verplicht is dit aandeel te kopen. "De nood was blijkbaar hoog bij HBG", refereert analist Dirk Verbiesen van Van Lanschot Bankiers aan het bod van EUR570 miljoen van Boskalis. "Dat is EUR16,30 per aandeel HBG, leg dat maar eens uit aan je aandeelhouders."
Het geduld van de aandeelhouders wordt opnieuw behoorlijk op de proef gesteld. En dat dat niet gewaardeerd wordt, bleek gisteren ook op de beurs. Het aandeel HBG sloot 8,3% lager op EUR15,50. De beleggers die hun kaarten op Ballast Nedam hadden gezet vierden daarentegen een klein feestje. Het aandeel sloot 2,8% hoger op EUR29. Boskalis, dat nog altijd gelooft in de kracht van de combinatie met HAM en haar bod dan ook gestand doet, moest 5% inleveren en sloot op EUR30,50.
Ballast Nedam heeft als outsider hoog spel gespeeld en gewonnen, zo blijkt uit de waardering van de aandeelhouders. De verdeling van 2/3 HAM en 1/3 Ballast Nedam in de nieuwe onderneming wordt door insiders unaniem als 'fors' bestempeld. "De verdeling van het bedrijfsresultaat over 2000 is 79% voor HAM en 21% voor Ballast Nedam. Wat betreft de omzet is HAM verantwoordelijk voor 74% en Ballast voor de resterende 26%. Als je dan wegkomt met verdeling van 2/3, 1/3, heb je het heel goed gedaan", zegt Verbiesen.
Hoewel Carel Jan Reigersman met de mond belijdt zijn aandeelhouders zeer serieus te nemen, lijkt hij toch het strategische belang boven dat van de aandeelhouder te verkiezen. "Verkopen aan Boskalis zou betekenen dat de HAM ergens ingeschoven wordt. Dit is gewoon beter. De vloten vullen elkaar aan en de mensen zijn enorm enthousiast", zei hij blij.
"Dat synergievoordeel en die schepen, heb je bij Boskalis ook", reageert Verbiesen. "En misschien nog wel beter. Ze hebben mij er in ieder geval niet van kunnen overtuigen dat dit bod beter is dan dat van Boskalis. Ik heb er een rare indruk aan over gehouden", zegt Verbiesen met het oog op alle onduidelijkheden omtrent de financiële invulling van deze deal.
"Bovendien had het mij vertrouwen in de toekomst gegeven als ze op het bod van Boskalis waren ingegaan. Dat zou immers betekenen dat HBG het met het bouwbedrijf, dus zonder de baggertak, ook wel redt. En dat blijft nu nog maar de vraag. Terwijl de synergievoordelen tussen bouw en baggeren beperkt zijn, klampen ze zich toch weer aan het baggeren vast."