De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Explosieve
stijging
gasprijs

Van onze economische redactie

   
 

AMSTERDAM - De gasrekening voor huishoudens is tot recordhoogte gestegen. En het einde van de prijsstijgingen is voorlopig nog niet in zicht, zo waarschuwde de Gasunie gisteren. Halverwege volgend jaar zal de gasprijs per kubieke meter bijna een gulden bedragen, terwijl dat medio 2000 nog maar 70 cent was. Gerekend vanaf 1996 zal de gasprijs volgend jaar bijna zijn verdubbeld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 31kb)
Gasprijs naar recordhoogte. (Foto: ANP)
Vanaf 1 juli gaat de gasprijs met al 3 cent omhoog. Een huishouden legt dan gemiddeld 90 cent per kuub neer. De ruim twee miljoen klanten van energiedistributiebedrijf Nuon betalen vanaf die datum ongeveer 91 cent voor een kuub gas. Bij een gemiddeld verbruik van 2100 kuub per jaar betekent dat een stijging van de gasrekening met ruim 60 gulden.

De energiebedrijven wijzen er desgevraagd met klem op dat de grootste schuldigen achter de huidige recordprijzen de sterk gestegen belastingen zijn. Zo werd de btw per 1 januari van dit jaar verhoogd van 17,5 procent tot 19 procent.

Ook werd de reguliere energiebelasting (ecotax) fors verhoogd met 7 cent. Daarmee bestaat momenteel ruwweg de helft van de gasprijs uit belastingen.

Bovendien danken we de hoge gasrekeningen aan de dure olie. De gasprijs voor huishoudens is gekoppeld aan de prijs van huisbrandolie. De olieprijs is vorig jaar explosief gestegen, waardoor de gasprijs per kuub eigenlijk nu al 15 tot 20 cent hoger zou moeten zijn.

Maar het ministerie van Economische Zaken heeft bepaald dat energiedistributiebedrijven de gasprijs voor huishoudens slechts twee keer per jaar, op 1 juli en op 1 januari, met maximaal 3 cent mogen verhogen. Zo wil het ministerie al te grote prijsschommelingen voorkomen.

Om het gat te dichten zullen de energiedistributiebedrijven waarschijnlijk nog drie tot vier keer de maximale verhoging toepassen. Dat betekent dat de gasprijs halverwege volgend jaar gemiddeld op bijna een gulden per kuub zal uitkomen.

De prijs van aardgas was de afgelopen tien jaar als gevolg van de schommelende olieprijzen sterk wisselend. Tijdens de oliecrisis in de jaren tachtig betaalden huishoudens bijna 58 cent per kuub, exclusief btw. Dat is meer dan de gasprijzen exclusief btw nu zijn. "De staat vaart wel bij deze prijzen", stelt energiebedrijf Essent. "Want de werkelijke kostprijs voor gas ligt eigenlijk rond een paar cent."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.