AMSTERDAM - De euro is gisteren naar de laagste koers dit jaar getuimeld en noteerde vlak onder de $0,85-grens. Aan het begin van het jaar stond de veelgeplaagde eenheidsmunt nog op $0,95. Diverse geluiden van centrale bankiers deden de markten aannemen dat een spoedige interventie niet in aantocht was en dat deed de euro verder zakken.
|
Euro op laagste peil dit jaar. (Foto: ANP)
|
Tijdens een speech in Wenen voor de Oostenrijkse centrale bank zei ECB-president Duisenberg dat het huidige niveau van de euro geen belemmering vormt voor de doelstelling van de ECB om de inflatie begin volgend jaar weer onder de 2% te krijgen. Het huidige koersniveau zit echter vlak boven het punt waarbij tot tweemaal toe eerder werd geïntervenieerd.
Klaus Liebscher, gouverneur van de Oostenrijkse centrale bank en lid van het bestuur van de ECB, zei dat de omstandigheden nu "compleet anders" zijn dan vorig jaar september, toen de Amerikaanse en Japanse centrale banken de ECB te hulp kwamen in een massale steunactie, die de ECB in november in zijn eentje nog eens dunnetjes overdeed. Die ingrepen werden toen nodig geacht omdat de ECB zich zorgen maakte over de gevolgen van de lage koers van de euro voor de Europese economie en de wereldeconomie als geheel. Inmiddels is de groei overal getemperd en steekt Europa qua groei niet slechter meer af.
De Japanse minister van Financiën, Masajuro Shiokawa, zei ook dat kleine dagelijkse koersbewegingen geen aanleiding zijn tot interventies. Maar de yen steeg fors ten opzichte van de euro en dat verraste de markt. "De Japanse economie stagneert nog steeds en er is niets positiefs te zeggen over de yen. Maar blijkbaar nog minder over de andere grote valuta", aldus een handelaar.
Ondertussen blijven de bewijzen zich opstapelen dat de groei in Europa op zijn retour is, al zou 2 à 2,5% nog steeds haalbaar moeten zijn. Na slechte Duitse cijfers bleek gisteren dat ook de Franse werkloosheid in april boven verwachting met 0,2% is opgelopen tot 2,3 miljoen.
Gezien de nog veel te hoge inflatie in euroland (2,9% bij een gewenst niveau van maximaal 2%) heeft de ECB voorlopig haar kruit verschoten om met renteverlagingen de economie te stimuleren. Analisten zien hooguit in juli nog een kwart procentje van de rente afgaan, mits de inflatiecijfers een dalende trend laten zien. Een groei van 2 à 2,5% zou netjes zijn en op zich niet bijdragen aan het aanwakkeren van de inflatie, mits de loonstijgingen binnen de perken blijven.
Een ander verhaal is echter de lage externe wisselkoers van de euro, volgens Duisenberg dus geen probleem wat betreft het importeren van inflatie via het importprijspeil. De inflatieontwikkeling de komende maanden in de eurozone is nu cruciaal geworden. De trend moet zich naar beneden gaan bewegen om alle mooie voorspellingen bewaarheid te laten worden.
Al snel zal blijken of de lage euro toch geen factor is die bijdraagt aan de inflatie. Zo ja, is de weg voor verdere renteverlagingen afgesloten en kan de ECB niets meer doen om de euro-economie op te peppen en dreigt een vicieuze cirkel. Alleen een daadwerkelijk dalende inflatie maakt actief beleid mogelijk. De eurolanden met de hoogste inflatie, met Nederland voorop, zijn op hun verantwoordelijkheden gewezen.