AMSTERDAM - Na een aanvankelijk lagere opening wist de Amsterdamse beurs door een positieve stemming op Wall Street toch de weg omhoog te vinden. Onder aanvoering van Hagemeyer en Heineken sloot de AEX 2,45 punten (ofwel 0,4%) hoger op 585,15. De Midkap eindigde 0,96 punt (0,2%) in de plus op 600,76.
Het grote vuurwerk kwam gisteren van de lokale markt. Met het besluit van Hollandsche Beton Groep (HBG) en Ballast Nedam om hun baggeractiviteiten samen te voegen, lijkt voorlopig een einde te komen aan de al meer dan een jaar durende baggeroorlog met Boskalis. Toch moet een vijandig overnamebod van Boskalis op HBG niet worden uitgesloten.
Beleggers bestraften HBG voor het afwijzen van het bod van Boskalis op zijn baggerpoot. Het concern verloor 8,3% op EUR15,50. Boskalis moest na de afwijzing eveneens 5,0% inleveren op EUR30,50. Ballast Nedam profiteerde juist van de verrassende zet in de baggerstrijd met een koerswinst van 2,8% op EUR29.
Bestuursvoorzitter Cees van Luijk stapte gisteren op bij Getronics. Op de Amsterdamse beurs wordt gegist naar wat de 'persoonlijke redenen' kunnen zijn die hebben geleid tot zijn vertrek bij de geplaagde automatiseerder. "Als het werkelijk om persoonlijke redenen gaat, zou Getronics de markt hierop beter hebben kunnen voorbereiden. In dat geval had Van Luijk ook niet onmiddellijk hoeven opstappen", aldus een analist.
Op de beurs wordt er dan ook rekening mee gehouden dat het vertrek van Van Luijk betekent de resultaten van Getronics dit jaar weleens slechter kunnen uitpakken dan iedereen verwacht. De ict-dienstverlener noteerde dan ook 2,8% lager op EUR5,65.
Ook rond UPC blijft het rommelen. Kredietbeoordelaar Fitch stopt op verzoek van UPC met het beoordelen van de kredietwaardigheid van de kabelaar. Deze ongebruikelijke stap komt op het moment dat de beoordeling van UPC volgens Fitch aan herziening toe is. Het Britse bureau zou daarbij enkele keren tevergeefs hebben aangedrongen op meer informatie van het kabelconcern. UPC was de grootste daler in de AEX met een verlies van 4,6% op 5,60.
Branchegenoot Versatel deed het beter. De koers van de kabelaar steeg met 3,7% naar EUR5. Maar hier was eigenlijk geen reden voor. Bedrijfsnieuws ontbrak. "De koersstijging van Versatel is pure speculatie. Het fonds is een speelbal geworden van speculanten", aldus een handelaar. Andere opvallende stijgers onder de hoofdfondsen waren handelshuis Hagemeyer (+5,0% op EUR25,27) en Heineken (+3,2% op EUR47,75).
KPN eindigde 2,3% lager op EUR11,03. Beleggers vrezen dat de kwartaalcijfers die het telecomconcern vandaag publiceert, zullen tegenvallen. Dit wordt onderstreept door een rapport van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Daarin staat dat de 'fair value' van het aandeel KPN slechts EUR8 bedraagt.
KPNQwest leed onder de onrust rond het aandeel KPN. De gezamenlijke onderneming van het Nederlandse telecomconcern en het Amerikaanse Qwest Communications verloor 3,8% op EUR13,22.
Unilever gaat een aantal Noord-Amerikaanse merken en bijbehorende activa uit de portfolio van Unilever Bestfoods verkopen. De producten hadden vorig jaar een gezamenlijke omzet van $400 miljoen. Het voedingsmiddelenconcern noteerde 1,2% in de plus op EUR65,45.
De 'financials' gaven een verdeeld beeld te zien. ING (+1,7% op EUR77) en Aegon (+0,4% op EUR31,37) sloten hoger, terwijl ABN Amro (-1,2% op EUR22,55) en Fortis (-2,1% op EUR29,13) in de min eindigden.
Binnen de Midkap viel staalconcern Corus op met een koersstijging van 5,3% op EUR1,20. Supermarktconcern Laurus moest daarentegen 8,9% prijsgeven op EUR7,65. "Winstnemingen", oordeelde een handelaar.