De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Kabinetscrisis België afgewend

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - In België is gisteren een dreigende kabinetscrisis afgewend over een nieuwe opzet van het bestuur van Brussel en de randgemeenten doordat twee oppositiepartijen zijn overgehaald het zogeheten 'Lambermont-akkoord' te steunen. Voor dit akkoord, waarin afspraken zijn gemaakt voor meer Vlaamse invloed in het Brusselse, is een grondwetswijziging nodig die door tweederde kamermeerderheid wordt goedgekeurd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Guy Verhofstadt (Foto: AP)
Die meerderheid had de Belgische premier Verhofstadt maanden geleden net niet en daarop ontstond een politieke soapopera die de Belgische regering in haar greep hield. Dankzij knap 'loodgieterswerk' kreeg de premier de steun van de Franstalige christen-democraten en een deel van de Volksunie, beide oppositiepartijen.

Lange tijd zag het ernaar uit dat het Lambermont-akkoord, genoemd naar de werkkamer van Verhofstadt, een brug te ver zou zijn. Vooral toen de gematigd nationalistische Volksunie er nog meer uit wilde slepen voor Vlaanderen ontstonden er problemen. De Volksunie ging ten onder aan een interne scheuring en Verhofstadt dreigde vlak voordat België deze zomer het EU-voorzitterschap op zich neemt, alsnog te struikelen over deze nieuwe Vlaams/Waalse twist.

Verhofstadt ging op zoek naar meer zekerheden in plaats van de ernstig verdeelde Volksunie en vond die bij de PSC, de Franstalige christen-democraten in ruil voor extra geld voor Franstalig onderwijs. In totaal wordt daar nu meer dan 50 miljoen gulden extra voor uitgetrokken, de prijs van meer Vlaamse wethouders en meer fiscale autonomie voor de Brusselse randgemeenten.

De PSC wilde wel extra garanties. Zo is men bang dat de rijkere, overwegend Vlaamse randgemeenten met lagere belastingen Waalse bedrijven gaan lokken. Verhofstadt heeft dat opgelost met enkele kleine aanpassingen van het akkoord, waardoor er uiteindelijk pas volgende week over gestemd kan worden. De Vlaamse christen-democraten zijn boos over het 'afvallige' gedrag van hun Franstalige collega's, maar Verhofstadt haalt opgelucht adem.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.