De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wijziging grondwet biedt kans op vrede

Van onze redactie

   
 

SKOPJE - De Macedonische regering overweegt de grondwet te wijzigen om tegemoet te komen aan de belangrijkste eisen van de etnische Albanezen. Premier Ljubco Georgievski zei gisternacht dat als Macedonië verder bloedvergieten wil voorkomen, Skopje de grondwet zal moeten wijzigen om de positie van de etnische Albanese minderheid te verbeteren.

Het voornemen van de regering is een belangrijke koerswijziging. "We zijn het de internationale gemeenschap verplicht om een Macedonië tot stand te brengen dat de Albanezen aanstaat", aldus Georgievski. "Dat is op het moment de enige oplossing. Dat is een agenda voor vrede."

De rebellen begonnen drie maanden geleden een strijd voor onafhankelijkheid die dreigde uit te lopen op een complete oorlog. Het aanpassen van de wet moet de wind uit de zeilen nemen van deze guerrillastrijders en heeft bovendien grote steun in het Westen.

Georgievski verklaarde verder dat hij van het Albanees de tweede officiële taal van Macedonië wil maken. Hij benadrukte dat hij vasthoudt aan de huidige grenzen. De rebellenbeweging UCK streeft naar een federatie, maar de Albanezen die in de regering zitten willen niet zo ver gaan.

Orthodoxe kerk

De Macedonische orthodoxe kerk zal mogelijk uit de grondwet worden geschrapt. Dit laatste zal zeker op verzet stuiten van de Slavische meerderheid, maar zal de goedkeuring krijgen van de etnische Albanezen, die voornamelijk islamitisch zijn en eenderde van de totale bevolking uitmaken.

Tot dusver hebben de rebellen nog niet gereageerd op de verklaring van Georgievski. Een etnisch Albanese politicus suggereerde dat het voorstel het resultaat is van de druk van het Westen in plaats van oprechte wil. "Dat kan de situatie alleen maar verergeren", aldus de politicus.

Ondanks de veelbelovende woorden van de premier heeft het Macedonische leger gistermiddag de beschietingen op de Albanese dorpen Matejce en Otlje hervat. Zowel artillerie als tanks werden ingezet tegen UCK-rebellen die de dorpen bezet houden. Volgens een legerwoordvoerder zijn de beschietingen een antwoord op mitrailleurvuur van de rebellen. Ook zouden de opstandelingen hebben geschoten met raketten.

Een Macedonische soldaat kwam eerder op de dag om toen hij op een landmijn stapte. Twee kameraden raakten gewond door een explosie bij het plaatsje Tanusevci.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat sinds februari 18.000 mensen door de gevechten op de vlucht zijn geslagen. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat het leger bij de evacuaties niet altijd even zachtzinnig te werk is gegaan. Militairen zouden burgers eerder deze maand hebben mishandeld en huizen hebben platgebrand.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.