De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Korenwolven wijken
voor piepers

door ANGELO VERGEER

   
 

MAASTRICHT - Ze hebben ze geteld, gekoesterd, reddingsacties voor gevoerd, er in een caravan naast gezeten, de laatste in het wild levende korenwolven van Nederland, in het Zuid-Limburgse Heer. Helaas, de bedreigde hamsters zijn niet meer. Dood of weg. Gisteren werd bekend dat de akker waar ze hun burchten hadden, is omgeploegd voor de aardappelteelt. De verbijstering in natuurkringen is groot.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
De Korenwolf.
Grote zondebok is boer Hartmann. Staatssecretaris Faber (Natuurbeheer) heeft haar boze vinger al geheven: "Iedereen moet zich aan Natuurbeschermingswet houden. Die schrijft voor dat je de hamsters niet zonder noodzaak mag verstoren."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Boer Hartmann.
En daarmee legt ze de vinger op de zere plek. 'Zonder noodzaak'. Voor boer Hartmann was er inmiddels sprake van 'noodzaak'. Hij moest dringend zijn aardappelen poten en noch de Haagse, noch de Limburgse overheid gaf thuis. "Ik kreeg echt het gevoel dat die hele hamsters hen niets meer zeiden. Dat er nooit een beleid is geweest om ze te redden", zo vertelde de boer gisteravond zwaar teleurgesteld.

"Ze zullen mij nu wel de zwartepiet toespelen, maar ik ben tot het uiterste gegaan. Vijf jaar lang hebben we ons hier ingezet voor het behoud van de hamster. De helft van onze velden waren voor de beestjes. We hebben logboeken bijgehouden voor de Dienst Landelijke Gebieden; altijd tijd vrijgemaakt om met natuurorganisaties te overleggen. Het heeft ons veel energie gekost, en geld natuurlijk, inkomstenderving, maar we hadden het er graag voor over."

Half januari stond er een ambtenaar voor zijn deur die de Beheersovereenkomst met het ministerie van Landbouw voor zes jaar wilde verlengen. Voor het hamstervriendelijk onderhouden van zijn akker kreeg de boer 4000 gulden per hectare. "Ik wilde zekerheid. We hebben gigantische investeringen gedaan voor de aardappelteelt en zo'n bedrag, daar zijn velen het over eens, is veel te laag. Ik heb voorgesteld om van het hele bedrijf een hamsterreservaat te maken, het ministerie was immers op zoek naar een reservaat. Nee, daar wilde hij niets van weten. En hij vertrok."

Maanden heeft de boer gewacht op antwoord. Hij heeft nog geopperd om de hamsters te verhuizen of om de burchten heen te ploegen. Niets gehoord. "Uiteindelijk zijn we met ploegen begonnen. Met pijn in het hart. Alles is voor niets geweest. Ik voel me echt voor joker gezet."

Boer Hartmann is "ontdaan". "Ik weet niet eens waar de hamsters záten. Ik heb jaren geleden de overheid gevraagd of ze de burchten kon markeren. Dat ging niet, want dan zouden er toeristen op afkomen. Zet ze dan op de kaart, alleen voor mij. Maar nee hoor, wilden ze niet. Nu heb ik de indruk dat die hamsters ze nooit wat heeft kunnen schelen."

"Het zijn eikels!" briest voorzitter Jaap Dirkmaat van Das en Boom. "Tal van overheidsdiensten zaten er zogenaamd bovenop. In Eindhoven was zelfs een aparte coördinator aangesteld die de bedreigde hamsters moest beschermen. In opdracht ook van Brussel dat er bij Nederland op had aangedrongen zorg te dragen voor het behoud van de korenwolven. Maar ze hebben te laat en te weinig dieren gevangen om de soort te bewaren, te laat en te weinig boeren bereid gevonden om mee te helpen. En nu schuiven ze hun verantwoordelijkheid af op een boer. Wie de Natuurbeschermingswet heeft overtreden in de staatssecretaris zelf. We hebben aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.