DEN HAAG - Voor dictators, zoals de Indonesiër Soeharto, wordt het straks onmogelijk om te profiteren van door corruptie verkregen geld, dat naar een buitenlandse bankrekening is weggesluisd. Hun bijeen geroofde kapitaal kan in de toekomst veel beter worden geblokkeerd, omdat het bankgeheim in deze gevallen wordt opgeheven.
Na goedkeuring van de rechter, kan het geld vervolgens worden teruggestuurd naar het land van herkomst.
Ruim 140 deelnemende landen aan een internationale anti-corruptieconferentie in Den Haag hebben gisteren met elkaar afgesproken dat er wereldwijd een systeem wordt opgericht waardoor het makkelijker wordt dictators geroofd geld afhandig te maken.
Minister Korthals (Justitie) laat weten dat ons land inmiddels in kaart brengt of de opgestapte Indonesische dictator Soeharto inderdaad geld op geheime rekeningen in ons land heeft ondergebracht.
"We onderzoeken dan ook of het om geld gaat dat door corruptie is verkregen", aldus Korthals, die namens gastland Nederland de conferentie leidde.
|
Koningin Beatrix was een van de deelnemers aan het congres.
|
Vooral regeringen van Afrikaanse landen klagen al geruime tijd dat zij vaak bot vangen zodra zij het geld van de inmiddels vertrokken alleenheersers in het buitenland willen opeisen. Zwitserland, waar veel buitenlanders hun geld onderbrengen, heeft inmiddels zijn wetgeving aanzienlijk aangepast, zodat smeergelden beter getraceerd, geblokkeerd en teruggestuurd kunnen worden.
Minister Korthals is blij dat de andere deelnemende landen nu ook hun wetgeving willen aanpassen.
"Ik ben hier heel tevreden mee, want het is echt een stap vooruit. Slechts tien à vijftien jaar geleden was het nog onmogelijk om over corruptie te praten", aldus Korthals.
De VVD-bewindsman wijst erop dat in een nieuw verdrag van de Verenigde Naties straks verregaande anticorruptiemaatregelen worden opgenomen. "Wat we hier in Den Haag hebben afgesproken, zijn de bouwstenen voor dat verdrag. De bestrijding van corruptie is een proces van de lange adem", aldus Korthals.