De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 juni 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verpleegstersblouse
schijnt niet meer door

Van onze correspondent

   
 

ENSCHEDE - Verpleegsters zijn eindelijk verlost van de door hen zo vaak verguisde doorschijnende kleding. De Twentse producent van beroepskleding, EHCO-KLM in Enschede, heeft een nieuwe stof ontwikkeld, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt door de witte uniformen heen te kijken.

Verpleegsters voelen zich vaak bekeken door de begerige blikken van patiënten en bezoekers, maar ook van collega's en leidinggevenden. Uit onderzoek van vorig jaar door de beroepsorganisatie NU'91 en het vakblad Verpleegkunde Nieuws blijkt dat zelfs meer dan de helft van de verpleegkundigen wordt lastig gevallen op de werkplek.

Volgens woordvoerder Peter Bruns van EHCO-KLM is een veelgehoorde klacht dat er een mogelijk verband bestaat tussen de 'pikante uniformen' en ongewenste intimiteiten in de vorm van handtastelijkheden of seksueel getinte opmerkingen. De Enschedese textielproducent heeft daarop samen met collega- branchegenoot Ten Cate Protect een revolutionaire kledinglijn ontwikkeld. Daarbij wordt de stof op een dusdanige manier behandeld dat het uniform nagenoeg ondoorzichtig is. Bruns wil niet kwijt wat die behandeling inhoudt: "Dat is het geheim van de smid."

Volgens de zegsman zijn de testresultaten opmerkelijk: "Helemaal ondoorzichtig gaat met de kleur wit nu eenmaal niet, maar het is nagenoeg uitgesloten er nog doorheen te kijken. We hebben een witte proefbroek gemaakt, waarvan de ene helft bestaat uit het nieuwe textiel en de andere helft uit de traditionele kleding. Wanneer de proefpersoon zich bukt, zie je het verschil in één oogopslag." Overigens ventileert het nieuwe uniform volgens Bruns net zo goed als z'n voorganger.

EHCO-KLM en Ten Cate Protect hebben hoge verwachtingen van de 'Lonneker', zoals het nieuwe model heet: "We hebben een aantal eigen lijnen, maar aangezien veel zorginstellingen hun eigen huisstijl hebben kunnen we ieder gewenst model maken. Inmiddels hebben we de 'Lonneker' onder de aandacht gebracht bij diverse instellingen en er is veel interesse voor. We verwachten dat vooral ondernemingsraden dit initiatief op zullen pikken."

Overigens is volgens Bruns in het verleden meermalen geprobeerd zorginstellingen te bewegen tot de aanschaf van een ander kleur uniform: "Zoals lichtgrijs, maar wit straalt hygiëne uit en past nu eenmaal het best bij een verpleegkundige."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 juni 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.