AMSTERDAM - De technologie-aandelen waren gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs helemaal uit de gratie. In navolging van de fors lagere koersen van dinsdag op de Amerikaanse beurzen werden de aandelen in deze sector ook aan het Damrak massaal aangeboden. Dat zorgde 's morgens al voor flinke koersdalingen. Toen de Nasdaq 's middags opnieuw terug moest, zakten de noteringen in Amsterdam verder in. De AEX sloot daardoor op 582,70, dat was 8,19 punten lager dan woensdag. De Midkap leverde ruim 12 punten in op 599,80.
Tot de winnaars behoorden vooral de traditionele waarden, zoals Unilever (+1,4%), Heineken (+1%) en Numico (+1,4%).
In de telecomhoek was vooral KPN gisteren de gebeten hond. Het fonds verloor bij grote omzetten (32 miljoen stuks, bijna twee keer zoveel als het gemiddelde van de afgelopen twee maanden) uiteindelijk EUR0,94 (7,7%) op EUR11,29, na eerder op de dag zelfs op EUR11,24 te hebben gestaan. De koersval volgde op geruchten dat KPN morgen bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal met een winstwaarschuwing zou kunnen komen. Door een woordvoerder van het concern werden die geruchten echter tegengesproken.
KPN blijft op dit moment bij de tijdens de jaarvergadering van begin deze maand uitgesproken verwachtingen, zo zei hij. Toen stelde topman Paul Smits dat de omzet dit jaar met 10 tot 15% zou kunnen toenemen en dat de zogenoemde ebitda (resultaat exclusief rente, belastingen en amortisatie van goodwill) met 5% zou stijgen.
Daarbij zijn de effecten van eventuele desinvesteringen niet begrepen. Zoals bekend heeft KPN een hele waslijst van activiteiten die niet langer tot de kernactiviteiten worden gerekend en waarvoor een koper wordt gezocht. De 'oriënterende' gesprekken die KPN eerder deze week zei te voeren met de Belgische Belgacom, worden overigens niet door iedereen als even positief uitgelegd. "Belgacom staat nu niet bepaald bekend als een ijzersterk bedrijf en je kunt je afvragen of er echt geen betere partners zijn te vinden", stelde een analist.
Van de overige telecomfondsen bleek er bij UPC nog eens EUR0,61 (ofwel 9,4%) van de koers af te kunnen op EUR5,87. Dat opnieuw bij ruime omzetten: er verwisselden 1,3 miljoen (dubbelgeteld) stukken van eigenaar. Financieel heeft de onderneming dankzij de uitgifte van een convertible van Liberty Media weer wat lucht gegeven, maar de vermogenspositie blijft ronduit slecht. Beleggers tillen zwaar aan de toenemende kans op een negatief eigen vermogen en de daarbij horende verbanning naar het strafbankje. "Financieel-topman Bracken kan nu wel luchtigjes over de dreiging van het strafbankje doen. Maar kom je daar eenmaal terecht dan heb je het voor de beleggers voorlopig wel verbruit", stelde een handelaar.
Bankverzekeraar Fortis kon kort na de publicatie van de kwartaalcijfers even oplopen naar EUR30,12, maar later op de dag leverde het fonds een groot deel van de winst weer in op EUR29,76, per saldo een winst van EUR0,12. De winst van EUR778 miljoen was weliswaar een stuk (5%) lager van vorig jaar, maar beter dan menig analist had gedacht. Voor het gehele jaar blijft de Fortis-top bij zijn eerder gepubliceerde doelstelling van een stijging van de operationele winst met 12% en een 7 à 12% hogere nettowinst per aandeel. Effectenbank Stroeve kwam met een koopadvies voor het fonds.
Verzekeraar Aegon daarentegen moest EUR1,44 inleveren op EUR31,25. Het concern gaat 25 miljoen nieuwe aandelen uitgeven ter waarde van $1,5 miljard voor de financiering van de overname van de verzekeringsactiviteiten van de Amerikaanse warenhuisketen J.C. Penney. Waar die aandelen terecht zullen komen, is nog onduidelijk. De grootaandeelhouder Vereniging Aegon heeft al laten weten geen behoefte aan extra aandelen te hebben. Sem Van Berkel Securities handhaaft zijn verkoopadvies voor Aegon.
ABN Amro heeft de Filippijnse dochter van de Maleisische TA Bank gekocht. Daarnaast werd de bank verblijd met een upgrading door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Deze gaf ABN Amro nu de kwalificatie van 'marktperform'. Mede hierdoor steeg de koers twee eurodubbeltjes tot EUR22,82.
Koninklijke Olie blijft driftig eigen aandelen inkopen. Dinsdag waren het er nog eens 425.000 stuks tegen een prijs van EUR71,39 per gewoon aandeel. Sinds februari, toen het inkoopprogramma van start ging, heeft het concern nu al meer dan 18 miljoen aandelen uit de markt gehaald. Dat brengt het aantal nog uitstaande aandelen op 2,13 miljard. De 'Olies' sloten EUR0,13 hoger op EUR71,55.
Dat Aino niet lekker liep, wisten we al. Maar dat het high tech-bedrijfje zich ook niet aan de beursregels houdt, is nieuw. Euronext heeft Aino op de vingers getikt omdat het vorig jaar niet tijdig met een winstwaarschuwing kwam. Aino wachtte daarmee tot het publiceren van de halfjaarcijfers op 11 september. En dat was te laat, zo heeft de adviescommissie fondsenreglement van Euronext geoordeeld. Dat had in principe minimaal anderhalve week eerder moeten gebeuren, want toen was binnen Aino al bekend dat de resultaten tegenvielen. Aino sloot een eurodubbeltje lager op EUR5,90.