De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Besteding ƒ288 miljoen aan
milieutax niet te traceren

   
 

DEN HAAG - De volledige besteding van de oude milieutoeslagen is niet meer te achterhalen. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young naar besteding van de zogenoemde MAP-gelden in 1991-1996.

Energiebedrijven mochten de heffing van het Milieu Actie Plan (MAP) een toeslag op tarieven van gas en stroom besteden aan milieuvriendelijke bestemmingen.

Op verzoek van bezorgde Kamerleden liet het ministerie van Economische Zaken in 1997 onderzoeken waar de milieugelden terecht kwamen. Geruchten gingen dat energiebedrijven MAP-gelden stopten in commerciële activiteiten, zoals sportsponsoring of in bodemsanering. Minister Jorritsma (Economische Zaken) stelde gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat zij niet ontevreden is over de bevindingen van het rapport.

Ernst & Young concludeert hierin dat het de rechtmatigheid van de bestedingen niet (volledig) kan vaststellen. Dit omdat van de in totaal ƒ1,29 miljard ongeveer ƒ288 miljoen niet te achterhalen was en dat van nog eens ƒ91 miljoen de rechtmatigheid niet volledig was vast te stellen. Uit controle van de massa waarover wel gegevens waren, is niet gebleken dat bodemsanering dan wel commerciële activiteiten met MAP-gelden zijn betaald.

Dat bijna eenderde van het MAP-geld niet terug te vinden is, komt volgens de energiebedrijven door de vele fusies en reorganisaties in die periode. "Begin jaren negentig waren er veertig tot vijfenveertig energiedistributeurs in Nederland. Nu nog tien à vijftien", aldus een woordvoerder van EnergieNed, de branchevereninging van energiebedrijven. Hij benadrukt dat energiebedrijven hun in 1991 in het MAP vastgelegde milieudoelstelling wel hebben gehaald. Zij hebben 17 miljoen ton minder van het broeikasgas CO2 uitgestoten.

Het aantal fouten in de getoetste massa is beperkt, stelt Jorritsma in de brief. "Hoewel iedere onrechtmatig bestede gulden een gulden te veel is, is dit een niet onbevredigend resultaat", schrijft zij. Zij gaat er bij energiebedrijven op aandringen toch nog iets aan de onrechtmatige bestedingen te doen. Ook gaat zij hen op het hart drukken de administratieve organisatie op orde te brengen, zodat er getoetst kan worden.

"Er is de afgelopen jaren zoveel gehusseld met energiebedrijven dat het razend ingewikkeld is gegevens terug te vinden", aldus een woordvoerder van Essent dat in de loop der jaren vijfentwintig tot dertig bedrijfjes heeft overgenomen. Alle energiebedrijven hebben meegewerkt aan het onderzoek van Ernst & Young, behalve Energie- en Waterbedrijf Rijnland dat inmiddels onderdeel uitmaakt van Nuon.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.