De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Race van Wahid lijkt afgelopen

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 34kb)
Aanhangers van de Indonesische president Abdurrahman Wahid bestormen het parlementsgebouw in de hoofdstad Jakarta. (Foto: REUTERS)
JAKARTA - Het Indonesisch Huis van Afgevaardigden (DPR) heeft gisteren formeel besloten dat er een afzettingsprocedure komt tegen president Abdurrahman Wahid.

Het parlement heeft vandaag gevraagd om een speciale zitting van het Raadgevend Volkscongres, het hoogst wetgevende orgaan van de archipel. Dit Volkscongres bestaat uit het voltallige 500-koppige parlement en tweehonderd lokale functionarissen.

Parlementsvoorzitter Akbar Tandjung zei gisteren in reactie op de uitkomst van het overleg dat de afzettingsprocedure binnen twee maanden zal beginnen. "Maar dat kan ook binnen twee weken zijn, als Wahid zijn dreigementen uitvoert en de noodtoestand uitroept." "Wahid zou dan het parlement kunnen ontbinden", aldus Tandjung.

Van het Indonesische parlement stemden gisteren 365 parlementariërs voo de afzettingsprocedure, vier tegen en 39 afgevaardigden onthielden zich van stemming. De uitkomst was geen verrassing sinds de PDI-P, de grootste politieke partij die onder leiding staat van vice-president Megawati, zich gisteren unaniem schaarde in de rij van voorstemmers.

Noodtoestand

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 13kb)
Minister Yudhoyono
...geen steun... (Foto: AP)
Minister Susilo Bambang Yudhoyono (Veiligheidszaken) onthulde gisteren, dat president Wahid eergisteren wel degelijk van plan was de civiele noodtoestand af te kondigen en beide Kamers van het parlement te ontbinden. Nadat Wahid maandagochtend had gezegd dat zijn besluit vaststond, besloten de minister, de opperbevelhebber, de commandant van de nationale politie en de chefs van staven dat zij de presidentiële actie en alle consequenties daarvan niet konden steunen.

Meerdere afwezige ministers waren dezelfde mening toegedaan, aldus Yudhoyono in een gesprek met het dagblad Kompas. Nadat zij Wahid hiervan op de hoogte hadden gebracht trok deze zijn besluit terug en verving het door het bevel de economie aan te pakken en de orde en veiligheid in het land te herstellen. "Een onuitvoerbaar bevel", zoals de Jakarta Post het noemde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.