De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Eindelijk geld voor ex-dwangarbeiders

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Ongeveer 1,5 miljoen nog in leven zijnde ex-dwangarbeiders kunnen vanaf het eind van deze maand een schadevergoeding tegemoet zien voor het in Duitsland geleden leed in de Tweede Wereldoorlog.

De Bondsdag in Berlijn zette gisteren het licht op groen om de kassen van een speciaal door het Duitse bedrijfsleven en de overheid opgericht fonds te openen. Tot dat besluit kon het parlement komen, omdat de Duitsers er na het intrekken van een aantal juridische procedures in Amerika van overtuigd zijn dat er geen nieuwe rechtszaken tegen bedrijven in de Bondsrepubliek zullen worden aangespannen voor schadevergoedingen.

Het aantal Nederlanders dat aanspraak kan maken op een deel van de beschikbare elf miljard mark, blijft, na eerder al uitgesproken negatieve verwachtingen van belangenorganisaties van ex-dwangarbeiders, onverminderd uiterst klein. Eén van de drempels voor de Nederlandse slachtoffers is dat zij moeten kunnen aantonen in mensonwaardige omstandigheden te hebben gewerkt.

Meer dan de helft van de 7,5 miljoen dwangarbeiders die in de oorlogsjaren in Duitsland te werk werden gesteld, waren uit landen in het oosten van Europa afkomstig. Ook de 'Jewish Claims Conference' in Amerika en een internationale migratieorganisatie in Genève zijn betrokken bij het project, dat na ruim een halve eeuw een grote morele schuld van de Duitsers inlost.

De Duitse staat heeft vijf miljard mark in het speciale fonds gestort. De komende dagen wordt een evenredig bedrag van het bedrijfsleven verwacht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.