DEN HAAG - Het eindrapport van de commissie-Donner ontketent een heftige politieke discussie over het lot van gedeeltelijk arbeidsongeschikten, die in het plan uit de wao worden gezet.
|
Commissievoorzitter Donner bekijkt samen met staatssecretaris Hoogervorst het eindrapport over de wao-problematiek.
|
Op VVD en D66 na, wil de gehele Tweede Kamer dat werknemers die niet volledig kunnen werken, maar er wel alles aan doen, toch een wao-uitkering krijgen.
Een van de belangrijkste adviezen van Donner is nu juist om de wao alleen nog maar open te stellen voor volledig arbeidsongeschikten. De overige zieke werknemers moeten samen met de werkgever proberen om ander of aangepast werk te krijgen. Als dit na twee jaar niet is gelukt, kan de werknemer voor een periode de ww in en belandt hij uiteindelijk in de ioaw, een soort bijstand waarbij het eigen vermogen ongemoeid wordt gelaten. Regeringspartij PvdA en de gehele oppositie vinden dit onverteerbaar.
Een Kamermeerderheid vindt dat het rapport een goede basis is om tot een oplossing te komen voor het wao-probleem. Zo omarmt de PvdA wel de ideeën van de commissie over de eerste twee ziektejaren, die puur gericht zijn op herstel. De PvdA pleit ervoor om het wetsvoorstel van staatssecretaris Hoogervorst over het eerste ziektejaar aan te vullen met voorstellen van Donner. Die wet wordt al snel in de Kamer behandeld.
Staatssecretaris Hoogervorst voelt daar wel voor, maar "daar kan het niet bij blijven", aldus de bewindsman. Hoogervorst is net als de VVD zeer te spreken over de 'hoofdgedachte' van Donner om de wao te reserveren voor "volledige, onomkeerbare en onvermijdbare arbeidsongeschiktheid".