DEN HAAG - Getrouwde stellen en andere officieel samenwonenden hoeven straks geen successiebelasting meer te betalen indien hun partner overlijdt en een forse erfenis achterlaat.
Ook koppels die nog maar zeer kort samenwonen of jong zijn worden door de fiscus straks veel sneller als partners beschouwd, waardoor in principe iedereen met een samenlevingscontract geen belastingaanslag krijgt bij het overlijden van de partner.
Dat blijkt uit de morgen in de ministerraad te bespreken plannen om de huidige Successiewet de komende jaren flink te vereenvoudigen.
De voorstellen van staatssecretaris Bos (Financiën) gaan het kabinet vanaf 2002 tenminste 100 miljoen gulden kosten.
Wel moeten de exacte kosten nog goed bekeken worden, omdat het kabinet voor volgend jaar slechts een beperkt bedrag voor lastenverlichting beschikbaar heeft.
Bos kan daarom slechts een klein deel van de vorig jaar gepresenteerde plannen van de commissie-Moltmaker realiseren. Uit nadere analyses blijkt immers dat de grondige vernieuwing van de Successiewet die Moltmaker voorstelt, totaal minstens 1 miljard gulden gaat kosten.
Door nu wel al de heffing bij partners fors te versoepelen hoeven personen die fors erven van hun overleden levensgezel hierover dus straks geen successiebelasting meer te betalen, terwijl de heffing nu bij grote erfenissen nog tot maximaal 27% kan oplopen.
Ook een ander belangrijk knelpunt rondom de bedrijfsopvolging wordt in de gewijzigde Successiewet nu al door het kabinet aangepakt. Zo worden de drempelbedragen rondom de overdracht van onroerend-goed versoepeld en wordt op basis van een uitspraak van de Hoge Raad het onderscheid weggenomen tussen erfenissen bij bv's en andere ondernemingsvormen.