De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Praat mee over het examen
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslagenservice 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Mol' dwarsboomt
politie-onderzoek

door John van den Heuvel

   
 

AMSTERDAM - Een groot justitieel onderzoek naar een criminele organisatie dreigt stuk te lopen door een omvangrijk 'lek' bij politie en/of justitie in Amsterdam.

Steeds als het Amsterdamse rechercheteam in het geheime onderzoek bepaalde opsporingshandelingen wil verrichten, blijken de hoofdverdachten precies op de hoogte van wat er gaat gebeuren.

Het vermoeden bestaat dat corrupte politie- of justitiefunctionarissen vertrouwelijke informatie over het onderzoek doorverkopen aan criminelen.

De politie leidt dit onder meer af uit het feit dat de verdachten in de twee jaar dat het onderzoek nu gaande is, diverse keren zijn getipt over op handen zijnde huiszoekingen en gebruikte opsporingsmethoden.

Vastgoedhandelaar

Het onderzoek waarover steeds wordt gelekt staat onder leiding van de Amsterdamse officier van justitie mr. drs. J.H. Tonino en wordt uitgevoerd door een speciaal team van de Amsterdamse recherche. Eén van de hoofdverdachten is de bekende Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem E., die door justitie onder meer wordt verdacht van valsheid in geschrifte.

Het Amsterdamse parket zegt in een reactie op de hoogte te zijn van het weglekken van vertrouwelijke onderzoeksgegevens naar hoofdverdachten. "We nemen dit zeer hoog op," zegt parketwoordvoerder R. Meulenbroek. "Als er concrete aanwijzingen zijn uit welke hoek het lek komt, zal gericht actie worden ondernomen, bijvoorbeeld door het instellen van een rijksrecherche-onderzoek".

Naast Willem E. richt het onderzoek zich verder op personen van wie justitie vermoedt dat zij zich schuldig maken aan het witwassen van drugsgeld, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

Met name Willem E. zou volgens bronnen bij politie en justitie steeds over de vorderingen in het recherche-onderzoek worden geïnformeerd. Zo is hij vorig jaar getipt over het feit dat de politie zijn kantoor en woonhuis in Amsterdam-Zuid met behulp van richtmicrofoons heeft afgeluisterd.

Ook van andere geheime doorzoekingen op locaties die eigendom zijn van E. blijkt de hoofdverdachte volgens politiebronnen op de hoogte. Willem E. is in de jaren negentig al eerder verdachte geweest in een groot politie-onderzoek, maar werd nooit strafrechtelijk vervolgd. Volgens de politie onderhoudt hij contacten met lieden, die in het verleden van ernstige geweldsmisdrijven en drugsdelicten werden verdacht.

De Amsterdamse recherche is de afgelopen jaren vaker keren geconfronteerd met het weglekken van vertrouwelijke onderzoeksgegevens. Zo bleek ook ex-autocoureur Charles Z. zeer gedetailleerd op de hoogte van de vorderingen in het onderzoek tegen hem. Ook drugsbaron Greg R. en de vorig jaar doodgeschoten topcrimineel Sam Klepper wisten precies waar de geheime politieteams mee bezig waren.

Mr. Abraham Moszkowicz, advocaat van Willem E., zegt van het onderzoek tegen zijn cliënt op de hoogte te zijn. "Ik heb hierover bij justitie om opheldering gevraagd. Mijn cliënt heeft helemaal niets te verbergen en ontkent met klem zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.