GRONINGEN - Een Groningse onderzoeker heeft een beschermlaagje ontwikkeld dat contactlenzen en implantaten beschermt tegen bacteriële infecties. De helft van de infecties kan zo worden voorkomen.
Dat zegt chemicus B. Gottenbos. Hij promoveert in juni op het onderzoek naar de effecten van de door hem ontwikkelde coating van stikstofatomen.
Het voorkomen van bacterie-infecties is belangrijk omdat de bacteriën ernstige gevolgen kunnen veroorzaken. Door een infectie kan een implantaat zoals een kunstheup slecht gaan functioneren. De patiënt kan volgens de promovendus ernstig ziek worden of zelfs overlijden.
Een coating van positief geladen stikstofatomen blijkt het beste te werken. ,,Bacteriën zijn negatief geladen en worden daarom aangetrokken door positief geladen oppervlakten", aldus de promovendus.
"Soms worden de bacteriën zelfs zo sterk aangetrokken dat zich niet meer kunnen delen. Positief geladen stikstofdeeltjes blijken bovendien de celwand van de bacteriën lek te kunnen prikken, waardoor ze doodgaan. Vooral de bacteriesoorten die de meeste infecties veroorzaken, overleven niet op de coating."
Het middel is alleen nog op dieren getest. Voordat de nieuwe coating in de praktijk kan worden toegepast, moet nog onderzocht worden of het materiaal veilig is voor mensen en of het geen afweerreactie in het lichaam veroorzaakt.