Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Judobond moet broekriem aanhalen
   
 

NIEUWEGEIN - De Judo Bond Nederland (JBN) moet de broekriem aanhalen. Nu hoofdsponsor MBB en co-financier De Lotto zijn afgehaakt heeft de bond in het programma van dit jaar voor 313.000 gulden moeten schrappen om de begroting sluitend te krijgen. Zo doen de Nederlandse judoka's dit jaar niet mee aan het EK landenteams, dat de mannen in 1997 en 1998 wonnen. Ook vervalt deelname aan twee andere toernooien en een trainingsstage in Korea.

Voor de topjudoka's kunnen de meeste gebruikelijke activiteiten wel doorgaan. Zo mag olympisch kampioen Mark Huizinga ter voorbereiding op de WK in juli met zijn coach naar Japan. Duidelijk is wel dat tussen wat de judobond voor zijn sporters tot de Olympische Spelen van Athene in 2004 wil en wat daadwerkelijk kan, een gat van vele tonnen zit.

"We willen bijvoorbeeld graag een fulltime bondsarts. Judoka's krijgen ook nog steeds geen onkostenvergoeding om naar de centrale trainingen te komen. We willen veel, maar moeten keuzes maken," legde JBN-directeur Joep van Ommeren uit.

De bond legde haar wensen tot 2004 vast in een meerjarenbeleidsplan, dat afgelopen zaterdag door de bondsraad is goedgekeurd. NOCNSF buigt zich de komende weken over het stuk en besluit dan, net als voor de plannen van alle andere zomersportbonden, welk bedrag wordt toegekend.

Volgens algemeen directeur Marcel Sturkenboom van NOCNSF overschrijden de wensen van de bonden ruimschoots het totaalbedrag dat beschikbaar is. "Om aan het ideaalplaatje van de bonden te voldoen hebben we jaarlijks 89 miljoen gulden extra nodig."

Sturkenboom bevestigde dat ook de judobond niet op alle wenken zal worden bediend, maar garandeerde de judoka's een goede olympische voorbereiding. De acute financiële zorgen van de judobond zijn ook verlicht, nu de overheid en sponsor SNS hun subsidies hebben overgemaakt. NOCNSF keerde alvast 2,5 ton uit om de kosten van de laatste maanden te dekken.

Het lukte de judobond nog niet vervangers voor sponsors als bouwbedrijf MBB (jaarlijks 230.000) en De Lotto (50.000) te vinden. "Dat geldt ook voor veel andere sportbonden," zei Sturkenboom. "Bedrijven sponsoren liever evenementen dan dat ze investeren in programma's. Zelfs het olympisch goud van Huizinga laat zich niet gemakkelijk verzilveren."

Beleidsmatig verandert er weinig bij de judobond. De JBN wil verder met bondscoaches. De bond gaat op zoek naar een vervanger van de opgestapte Louis Wijdenbosch. Juniorencoach Erik Bos zal komend weekeinde tijdens de EK in Parijs de functie waarnemen. Ook het aanblijven Marjolein van Unen (vrouwen) is nog niet rond. Judoka's mogen wel voortaan hun privé-coach bij titeltoernooien langs de mat hebben.

Het gebrek aan kader wil de JBN te lijf met speciale coachcursussen, te beginnen met een dag op Papendal (1 juli), waar erkende trainers als Van der Geest, De Korte en Visser zullen spreken. De judobond heeft zich verder kandidaat gesteld voor het EK 2005 en wil dat gaan doen voor het WK 2006. Voor de aanwas van talenten worden zeven regionale steunpunten opgezet, die volgend jaar onder leiding van JBN-trainers hun werk moeten beginnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.