AMSTERDAM - Versatel gaat vanaf volgend jaar zijn aandeelhouders om toestemming vragen voor het verstrekken van opties aan het management. De beleggers zullen zowel oordelen over de omvang als de voorwaarden van de regelingen.
Dat is het kabelconcern overeengekomen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De beleggersvereniging heeft samen met Versatel een zogenoemd 'goedkeuringsbeleid' ontworpen voor het verstrekken van opties.
Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries is het 'logisch' dat de aandeelhoudersvergadering van Versatel gaat oordelen over de optiebeloningen. "De aandeelhouders zijn immers degenen die de rekening betalen voor de optieregelingen."
|
PETER PAUL DE VRIES...aandeelhouders betalen rekening... (Foto: hans peters)
|
De Vries vindt de overeenkomst met Versatel ook passen in een bredere maatschappelijke trend. "Als bestuurders angelsaksische beloningsinstrumenten zoals optieregelingen willen, dan horen daar ook angelsaksische corporate governance structuren bij."
De VEB uitte nog zeer onlangs in een brief aan premier Kok forse kritiek op de optieregelingen van bepaalde bedrijven als instrument voor managers om zichzelf te verrijken. Versatel was een van de genoemde bedrijven. De zwaar verlieslijdende kabelaar baarde vorig jaar veel opzien door zijn bestuurders opties met een uitoefenprijs van slechts EUR0,02 te verstrekken.
Volgens De Vries overweegt ook ABN Amro zijn aandeelhoudersvergadering toestemming te gaan vragen voor het verstrekken van opties. De VEB-directeur heeft goede hoop dat de bank het voorbeeld van Versatel in dit opzicht zal volgen.
"De afgelopen jaren heeft de VEB aan ABN Amro een aantal dingen gevraagd, waaronder kwartaalcijfers. Rijkman Groenink zag dat eigenlijk niet zitten. Maar de kwartaalcijfers zijn er toch gekomen. Dus kun je verwachten dat de bank ook de aandeelhoudersvergadering zal gaan raadplegen bij het verstrekken van opties", aldus De Vries.
Versatel onderscheidde zich gisteren overigens in negatieve zin door journalisten te weren bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Onder het motto "de aandeelhoudersvergadering is voor de aandeelhouders" kwamen de top van het kabelconcern en beleggers achter gesloten deuren bijeen.
Tijdens de vergadering trokken de bestuurders van Versatel van leer tegen de Amsterdamse effectenbeurs. Zoals deze krant vorige week meldde, dreigt het kabelconcern vanwege een negatief eigen vermogen in de loop van dit jaar op het zogenoemde strafbankje van de beurs terecht te komen.
Versatel is daarover nogal verbolgen, zo bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering. Volgens de top van het kabelconcern heeft het Euronext enkele jaren geleden al gewezen dat deze situatie zou kunnen ontstaan. Dat de beurs tot nog toe weinig begrip heeft getoond voor de moeilijke financiële situatie waarin Versatel verkeert, kan er bij de kabelaar dan ook maar moeilijk in.
Het concern gaf gisteren aan samen met de beurs te zoeken naar een oplossing voor het probleem. Versatel-bestuursvoorzitter Raj Raithatha ziet daarbij als mogelijkheid dat Euronext Amsterdam door de fusie met de beurs van Parijs, op dit gebied de regels van de Fransen gaan hanteren. Op de beurs van Parijs worden bedrijven met een structureel negatief eigen vermogen namelijk niet per definitie uit de officiële notering verbannen.
Volgens Raithatha behoort ook een vertrek van de Amsterdamse beurs tot de mogelijkheden. De verkoop van internetdochter Zonnet is eveneens een mogelijkheid om een dreigend negatief eigen vermogen te vermijden.
Het eigen vermogen van Versatel is in de eerste drie maanden van dit jaar afgenomen van EUR341,3 miljoen naar EUR213,8 miljoen. Als de kabelaar geen maatregelen neemt, is aan het einde van het jaar de bodem van de schatkist volledig in zicht.