Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beursdip stootte 79.000
miljonairs van de troon

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Je even miljonair mogen noemen (in dollars gerekend), maar door de koersval op de effectenbeurzen even zo snel weer onttroond worden. Vorig jaar overkwam dat wereldwijd zo'n 79.000 mensen.

Zij werden door de beursmalaise van afgelopen jaar verrast op een fikse koude douche, zo blijkt uit een onderzoek dat Merrill Lynch samen met Cap Gemini Ernst & Young heeft verricht naar de persoonlijke welvaart wereldwijd.

Grote boosdoeners waren natuurlijk de technologiefondsen. De bomen leken aanvankelijk ook begin vorig jaar nog tot in de hemel te reiken. Vrijwel dagelijks konden beleggers met belangen in die sector zich nòg rijker rekenen. In maart kwam daar echter abrupt een eind aan. De koersval die werd ingezet op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, haalde veel noteringen op de andere beurzen finaal onderuit en opgebouwde vermogens smolten als sneeuw voor de zon weg.

Niet bij iedereen, want slimmeriken die de bui zagen aankomen, waren al uit de technologie-aandelen gestapt. Maar veel 'nieuwe rijken' bleven hopen op een herstel, dat echter niet kwam, bleek uit een toelichting op het rapport door Michel Vrolijk, deputy manager bij Merrill Lynch. Toch bleken er aan het eind van het jaar meer dan twee keer zoveel 'handige' beleggers te zijn dan slachtoffers: van de 263.000 nieuwe miljonairs die er in maart waren, bleven er uiteindelijk 184.000 over.

In totaal waren er eind 2000 wereldwijd naar schatting 7,2 miljoen miljonairs, dat wil zeggen mensen met een vermogen (exclusief onroerend goed) van meer dan $1 miljoen. Daarvan zaten er zo'n 140.000 in Nederland.

Dat aantal van 7,2 miljoen is 2,9% meer dan in 1999. Het legertje mensen dat zich echt tot de Dagobert Duck-elite mag rekenen (de ultra rijken met een vermogen van meer dan $30 miljoen) groeide met 3% tot 57.000, zo hebben de onderzoekers berekend. Die laatste groep was goed voor een gezamenlijk vermogen van in totaal $8,37 biljoen, een getal met 12 nullen.

Dat vermogen is bijna eenderde van het totaal van $27 biljoen dat de rijken der aarde, dus inclusief de 'kleine' miljonairs, eind 2000 vergaard hadden. Een kapitaal, dat ondanks de daling op de effectenbeurzen, toch nog altijd 6% meer was dan eind '99.

Hoewel de verwachtingen voor de komende 5 jaar wat naar beneden zijn bijgesteld, verwachten de onderzoekers toch dat het persoonlijke vermogen van de rijke wereldburgers jaarlijks met 8% zal toenemen. Vorig jaar ging men nog uit van 12% per jaar. Dat zou betekenen dat hun gezamenlijke vermogen eind 2005 op bijna $40 biljoen ($40.000.000.000.000) is gekomen, waarvan $10,5 biljoen (nu $7,2 biljoen) in Europa.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.