Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 15 mei 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Prijsvergelijker 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  British Telecom stelt
introductie umts uit

Van een onzer redacteuren

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
PETER BONFIELD
... heeft ƒ10,5 miljoen ... (Foto: EPA)
LONDEN - De inwoners van het Britse eiland Man zullen nog even moeten wachten op de introductie van umts, het nieuwste snufje in mobiel bellen. Technische problemen hebben British Telecom (BT) doen besluiten om de introductie van de derde generatie mobiele telefonie met ten minste drie maanden uit te stellen. KPN houdt aan de oorspronkelijke planning vast, aldus een woordvoerster.

Het was de bedoeling dat umts (ook wel de derde generatie mobiel bellen en daarom 3G genoemd) op het eiland eind deze maand in de lucht zou zijn. De toestellen, geleverd door het Japanse NEC, hebben echter problemen met de software. Het lukt niet om een verbinding met een mobiele beller in stand te houden als deze overgaat van de ene naar de andere zendmast.

Ook het Japanse NTT Docomo kampte met dit probleem. Deze KPN-partner besloot vorige maand de introductie daarom naar oktober te verschuiven. Dan zouden de problemen moeten zijn opgelost, zei een woordvoerder. Dat betekent een uitstel met vier maanden.

KPN blijft ervan uitgaan dat umts in ons land in het vierde kwartaal van volgend jaar geïntroduceerd kan worden. Net als bij de invoering van gsm zal dat eerst in de dichtstbevolkte gebieden zijn.

De aankondiging van het uitstel door BT deed de koers van het aandeel in dit telecombedrijf gisteren met ruim 3% dalen. Op de Amsterdamse effectenbeurs sloot KPN een eurokwartje lager op EUR12,95.

Net als BT heeft KPN groot belang bij een voorspoedige introductie van umts, die de weg vrij moet maken voor het terugverdienen van de peperdure licenties en de hoge investeringen in de de bouw van het netwerk. In Nederland werd voor de umts-vergunning bijna EUR713 miljoen betaald, de Duitse KPN-dochter E-PLus moest voor een soortgelijke licentie liefst EUR6,5 miljard neertellen. Daarbovenop komen dan nog eens de miljardeninvesteringen in de netwerken. Dat alles heeft KPN zwaar in de schulden gedrukt.

De BT-aandeelhouders kregen gisteren ook nog te horen dat bestuursvoorzitter Peter Bonfield dit jaar een salaris krijgt van £820.000, aandelen ter waarde van ruim het dubbele daarvan en een bonus van £481.000. Omgerekend is dat in totaal ƒ10,5 miljoen.

"Obsceen" noemde een beheerder van een beleggingsfonds dat bedrag. Het fonds heeft 0,5% van BT in handen. Bonfield zou nog meer krijgen. Als 'eindbonus' ligt er voor hem nog eens £820.000 (ƒ2,9 miljoen) klaar als 'prikkel om de herstructurering te leiden'.

De aandeelhouders konden de bedragen lezen in het prospectus van de uitgifte van 5,9 miljoen aandelen aan bestaande aandeelhouders. BT heeft dringend geld nodig en splitst daarvoor ook zijn mobiele telefonie af. Gezien de precaire financiële situatie komen de bedragen die Bonfield kan incasseren wel erg hoog over. Deze week houdt BT zijn aandeelhoudersvergadering.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 mei 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.